Donorska mreža BiH

Šest transplatacija za sedam dana

Posebno je važno to što je pored obiteljskih, preemptivnih transplantacija bilo i kadaveričnih transplantacija od klinički preminulih donora.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 04. 2024. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Donorska mreža Bosne i Hercegovine i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH pozdravljaju napredak u realizaciji transplantacija u Federaciji BiH u proteklih sedam dana.

Posebno je važno to što je pored obiteljskih, preemptivnih transplantacija bilo i kadaveričnih transplantacija od klinički preminulih donora.

"Želimo vjerovati da je ovo odluka nadležnih"

"Prije svega želim iskazati zahvalnost obiteljima preminulih donora što su se odlučili na ovaj težak ali sasvim sigurno najhumaniji čin koji postoji. Naravno, transplant koordinatorima čiji je zadatak da razgovaraju s obiteljima i transplantacijskim timovima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Želimo vjerovati i nadamo se da ove transplantacije nisu samo rezultat pritisaka naše dvije udruge i medija u proteklih tri mjeseca nego odluka nadležnih i kliničkih cenatara da se maksimalno posvete transplantacijama", poručuje Tomislav Žuljević predsjednik Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Federacije BiH i član Upravnog odbora Donorske mreže BiH.

Podsjećamo, Donorska mreža Bosne i Hercegovine i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH samo u proteklih četiri godine provele su brojne kampanje edukacije građana i promocije donorstva kroz koje je potpisano više od 7000 donorskih kartica.

Organizirale su brojne tribine, radionice, te uspostavile partnerstva sa ključnim europskim stručnjacima i udruženjima i kroz projekte omogućile najsuvremeniju edukaciju za transplant timove iz BiH. Protekla tri mjeseca, uz kontinuiranu borbu za održivost Donorske mreže, poslani su dopisi svim nadležnim institucijama uključujući kliničke centre, organizirani su sastanci i zahtijevana je hitna akcija i kontinuiran rad.

Održavanje dinamike

"Zaista smo presretni zbog realiziranih transplantacija. Izuzetno je važno da se ova dinamika u transplantacijskoj medicini održi. Posebno ako želimo u Eurotransplant koji se stalno pominje. Zato apeliramo na nadležne institucije da ostanu predani i da podrže Donorsku mrežu u misiji jačanja donorstva kroz edukaciju zaposlenih u zdravstvenoj zaštiti prvenstveno a potom i svih građana i građanki naše zemlje. Osim Donorske mreže i naših partnera iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih nitko se ne bavi edukaicjom i promocijom donorstva a da bismo mogli nastaviti, unaprijediti i intenzivirati svoj rad, potrebna je hitna financijska podrška institucija. Zasad, Donorska mreža se najvećim dijelom i dalje održava tako što članstvo plaća sve troškove organizacije i aktivnosti", poručuje predsjednica Donorske mreže BiH, prof. dr emeritus Halima Resić.

Pored najave gradske uprave Grada Sarajeva za financijsku podršku udruženjima, ostale nadležne institucije ćute iako obećavaju članstvo u Eurotransplantu. Transplantacije i spašeni životi su najbolji rezultat i najbolja promocija donorstva, poruka je oba udruženja.

Donorska mreža Bosne i Hercegovine i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH ostaju posvećeni svojoj misiji promoviranja doniranja organa, praćenju razvoja i dostignuća medicinskih i srodnih nauka u vezi s doniranim organima, javnog istupanja, organzovanja stručnih sastanaka i rasprava, seminara, simpozijuma, kongresa kao i uspostavljanje suradnje i kontakata s programima doniranja organa u drugim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close