Jelovnik pobjednika

Preporodite se uz tajnu Đokovićeve prehrane: Izbacio dio svakodnevnih namirnica

Patio je od brojnih alergija i drugih zdravstvenih poremećaja koji su ga usporavali u njegovom sportskom uspjehu.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 07. 2019. u 09:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U čemu je tajna Novaka Đokovića? On sam kaže - u hrani. Naravno, nije hrana sve, ali pomno planirana dijeta je pomogla da se vine u sportske visine.

Zdravstveni problemi

Patio je od brojnih alergija i drugih zdravstvenih poremećaja koji su ga usporavali u njegovom sportskom uspjehu.

‘’Otkrili su mi intoleranciju na gluten 2010. Prije toga nisam ni znao što je gluten. Također, uklonio sam sve mliječne proizvode iz hrane, kao i rafinirani šećer. To mi je pomoglo da postanem bolji sportaš, ali i da budem zdraviji, te se oporavljam brže. Meni je djelovalo, ali ne kažem da je to način prehrane za svakoga’’, rekao je Đoković, a prenosi magazin 'Vice'.

Valja napomenuti da intolerancija na gluten nije isto što i celijakija. Naime, celijakija je kronična bolest koja nastaje kod genetski predisponiranih ljudi, kod kojih unošenje glutena izaziva teška oštećenja sluznice tankog crijeva, dok je intolerancija na gluten jedna vrsta alergije koje direktno ne oštećuje sluznicu crijeva, ali uzrokuje cijeli niz drugih problema.

Đoković je naveo i da se bavi jogom, meditacijom, te vrši i 'higijenu' uma. Navodi i da su strahovi najveći ljudski neprijatelji.

 
 
 
View this post on Instagram

@jelenadjokovicndf and I preparing elderberry flower for homemade elderberry syrup recipe #nottoobad #familytime

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole) on

‘’Radio sam jako naporno da nemam strahove. Strahovi su najveći neprijatelji svih nas, posebno u počecima onoga s čim se želimo baviti. Da sam se previše osvrtao na svoje strahove nikad ne bi mogao ostvariti ove sportske i druge uspjehe ‘’, rekao je pobjednik ovogodišnjeg Wimbledona.

Riba kao izvor snage

Vratimo se na njegovu hranu. Đoković kaže da jede hranu baziranu na biljkama i da su mu se povukle alergije koje je imao, ali ne želi da ga se zove veganom, niti se voli zatvarati u nekakve kalupe i pripadati nekakvim klanovima.

No, u medijima su izišle i informacije kako uz biljnu hranu Novak povremeno jede ribu zbog prijeko potrebnih proteina, a čim jedu ribu nije vegan, a ni vegetarijanac. No, kako ribu ne jede tako često mnogi ga smatraju veganom.

Ovo je razlika između vegana i vegetarijanaca: Vegani se hrane isključivo biljnom hranom, koja ni u tragovima ne sadrži hranu životinjskog podrijetla.

Velika je razlika između vegetarijanaca i vegana zato što vegetarijanci ne jedu samo meso, a vegani ne jedu niti ostale životinjske proizvode poput mlijeka, jaja, sira, meda i dr.

Također, vegani ne koriste predmete koji su izrađeni od životinja, poput kože, vune i slično, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kopirati
Drag cursor here to close