Malo podataka

Podaci o cjepivu daleko od javnosti

Euro-zastupnici napominju da i Komisija i farmaceuti moraju graditi povjerenje javnosti u cijepljenje.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 09. 2020. u 13:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Europskog parlamenta nezadovoljni su ponašanjem Europske komisije i farmaceutske industrije u vezi s cjepivom za Covid-19 jer imaju vrlo malo saznanja o ugovorima koje je Komisija potpisala s laboratorijima.

"Imamo vrlo malo informacija o sadržaju ugovora, čak ne znamo ni koliko je takvih ugovora potpisano", upozorava predsjednik Odbora za zaštitu životne sredine, javno zdravstvo i sigurnost hrane Pascal Canfin.

Canfin optužuje Europsku komisiju i farmaceutske firme za nedostatak transparentnosti i traži više informacija o fazama istraživanja cjepiva protiv Covida-19, kao i o obvezama koje su laboratorije preuzele.

Euro-zastupnici napominju da i Komisija i farmaceuti moraju graditi povjerenje javnosti u cijepljenje.

Predstavnici firmi Sanofi i Curevac tvrde da će u 2021. godini proizvesti milijardu doza cjepiva, te da im je "na prvom mjestu sigurnost".

Ističu da nijedno cjepivo nije 100 posto sigurno i da nije bez rizika, ali da će biti odobreno tek kada korist lijeka prevagne nad rizicima, prenose agencije.

Europska medicinska agencija navodi procjenu da je potrebno osam milijardi doza da bi se cijepilo 50 posto svjetskog stanovništva, dok godišnja proizvodnja iznosi pet milijardi doza.

 

COVID-19 vaccines: MEPs seek answers from industry representatives | EU Parliament Press

During the public hearing, MEPs from the Committee on Environment, Public Health and Food Safety as well as the Committee on Industry, Research and Energy heard from key players including researchers, representatives from pharmaceutical companies and civil society organisations, and the European Medicines Agency (EMA).

Kopirati
Drag cursor here to close