Zdravlje ne pita za vrijeme

Pobuna žena u Kiseljaku - želimo ginekologa i redovite preglede

Osnovni problem je činjenica da Dom zdravlja Kiseljak nema dostupnog ginekologa u redovnom radnom vremenu.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 02. 2018. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kiseljačanki Ani Mrnjavac više nije mogla izdržati da Dom zdravlja Kiseljak ne pruža redovite ginekološke usluge i odlučila je promijeniti stvari. Napravila je facebook grupu ''Želimo ginekologa u D.z. Kiseljak'' koja je u svega nekoliko dana skupila više od 2500 članica i članova!

Već iz naziva grupe jasan je cilj, a u razgovoru za Dnevnik.ba Ana Mrnjavac rekla je da ju je malo iznenadio odziv:

''Žene godinama govore o problemu s ginekologom u Kiseljaku. Ovo je prvi put da netko javno digne glas protiv stanja u Domu zdravlja i mislim da je to razlog zašto su se tolike žene odlučile udružiti''.

Članice grupe su održale i sastanak kako bi utvrdile sljedeće korake vezano za svoja prava. Definirale su nekoliko dominantnih problema. Osnovni problem je činjenica da Dom zdravlja Kiseljak nema dostupnog ginekologa u redovnom radnom vremenu.

''Jedini ginekolog je dr. Anton Galić. I on je nedavno imao zdravstvenih problema, tako da je postao još nedostupniji pacijenticama nego inače. Prema našem mišljenju, Dom zdravlja bi trebao imati dva redovna ginekologa, i to po mogućnosti jednu ženu, s obzirom na prirodu posla.''

Posljednjih godina pacijentice su bile prinuđene ići na privatne preglede, ili su išle direktno u bolnicu u Novoj Biloj. Ali od nedavno tamo inzistiraju da primarni pregled ipak obavi ginekolog u Domu zdravlja. Ginekolog za kojeg se pacijentice žale da je rijetko na poslu, a i kada je na poslu nema materijalnih i tehničkih uvjeta za potpun pregled i tretman.

''Da stvar bude gora, nalazi papa-testa se čekaju po šest mjeseci. Kada dođem na redovni pregled onda dobijem rezultate s prošlog pregleda. To je van pameti i razlog zašto većina žena bira privatnu praksu gdje su rezultati gotovi najdalje za dva tjedna. O liječenju neplodnosti da ne govorim. Zato su se žene ustale!'', tvrdi Ana Mrnjavac.

Ana dodaje da je do sada izbjegavala sukob jer je sebi mogla priuštiti privatni pregled, ali akciju je pokrenula zbog žena koje su prinuđene na preglede u Domu zdravlja.

Da stvar bude iritantnija, SZO (Svjetska zdravstvena organizacija) kroz različite medijske kampanje stalno poziva žene na redovite preglede.

Sama grupa pokrenula je niz reakcija. Članice grupe nisu samo podržale grupu, nego su se brojne pacijentice aktivno uključile u njen rad. Na samoj stranici se nalaze brojna iskustva, među kojima dominiraju ona negativna.

''Nama je cilj da se riješi problem ginekologa, a ne da se nekog smijeni ili ukori. Mi želimo normalnu medicinsku uslugu, a zadnji nam je interes da se cijela stvar politizira, što se već pokušava. Drugo, ja sada govorim u svoje ime, a sastanci članica grupe tek slijede pa ćemo vidjeti što ćemo kao grupa poduzeti.'' Izjavila je Ana Mrnjavac.

Činjenica da iza sebe ima podršku više od 2500 kiseljačana ohrabruje Anu i ostale članice grupe da će problem biti riješen, ali da će se riješiti i drugi problemi koje su članovi naveli u grupi.

Kopirati
Drag cursor here to close