Enio Kapetanović

Mladi mostarski ginekolog: Samo vozači Formule 1 rade zanimljiviji posao od nas

Sci-Tech / Flash | 02. 05. 2017. u 11:06 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Enio Kapetanović, 27-godišnji Mostarac, doktor je medicine, specijalizant ginekologije u županijskoj bolnici ''dr. Safet Mujić'' u Mostaru te liječnik u FK Velež.

Relativno mlad je postao doktor ginekologije, a među građanima Mostara, pa i šire, već je dobio epitet jednog od najljubaznijih i najcjenjenijih doktora.

O njegovim počecima, koji i nisu tako daleko iza njega, te o dosadašnjim iskustvima, kao i važnim savjetima za očuvanje reproduktivnog zdravlja mladi ginekolog govorio je u razgovoru za Dnevni list.

Kako je krenuo Vaš ‘put’ do posla ginekologa, možete li nam opisati kako se sve razvijalo?

Svaki student medicine mašta o svom budućem usmjerenju, i kako godine i ispiti prolaze, stavlja se u različite uloge. Meni ginekologija iz nekog razloga nikad tijekom studija nije bila niti u prve tri oblasti kojima sam se želio baviti. Tijekom boravka na klinici, u sklopu usvajanja praktičnih vještina, nikad nisam spoznao pravu stranu ginekologije. Mislim da sam se u tom trenutku zamišljao kao ortoped.

Nakon završene pete godine, na red je došla ljetna praksa. Preko volje sam se probudio jedno jutro, ljut što ne mogu na kupanje, te se javio na Odjel ginekologije i akušerstva. Upoznao sam se sa šeficom odjela, mr.sci.dr Almom Vilom – Humačkić, sjeo za okrugli stol među ostale liječničke, i mislio kako da to sve što bezbolnije i brže prođe.

Nisam se ni okrenuo, dr. Vila me uvela na porod, u salu na operaciju, dala mi ginekološku ultrazvučnu sondu u ruku, dopustila da uzmem PAPA bris, pokazala mi svu dinamiku, adrenalin, raznolikost i ljepotu tog posla.

Mislim da je ta praksa trebala trajati 10-ak dana, ali ja sam s nevjerojatnim žarom išao punih mjesec dana. Nakon toga sam znao, time želim da se bavim.

Relativno ste mladi, i već obavljate funkciju doktora ginekologije, odnosno na specijalizaciji ste. Nedavno ste održali predavanje o zaštiti reproduktivnog zdravlja, te su se na društvenim mrežama mogli pročitati komentari da već vrijedi za jednog od najugodnijih, kao i najcjenjenijih liječnika. Što je to što je potrebno da bi se zadobilo ovoliko povjerenje naših sugrađanki, a Vi ste to postigli, može se kazati, u vrlo kratkom roku?

U dobrom timu nije teško ostaviti dobar dojam. Naš je odjel malen, naš tim je kompaktan i predstavlja sinergiju iskustva i mladosti, izuzetno smo posvećeni poslu i konačan cilj nam je sretna i zadovoljna pacijentica.

Kada se vodite takvom mantrom i radite u tako uređenom sustavu, dobri rezultati su neminovni. Preda mnom je još dugačak put, imam toliko toga još naučiti, gladan sam napretka i imam ogromnu želju za usavršavanjem. Uvijek u životu stavljam visoke ciljeve ispred sebe, istinski me ispunjava dostizati ih. Raduje me da sam ostavio dobar dojam, to znači da sam na dobrom putu.

Roditelji su me naučili da je pristup pacijentu bitan, da se svakoj pacijentici posvetim na isti način, s maksimalnom pažnjom, zamišljajući kako je baš tu, na mjestu moje pacijentice mogla biti moja rodica, ili bliska prijateljica, da se nalaze u nevolji i da im je potrebna pomoć.

Kako biste opisali posao ginekologa?

To je poput vožnje Roller-costerom, izrazito dinamično, adrenalinsko, nepredvidljivo zanimanje. Nije statičan posao, aplikacije koje broje korake na mobitelu mi znaju izbrojati 12.000 koraka u jednoj dežuri. Jako je raznovrstan posao, bavite se otkrivanjem oboljenja koristeći najnoviju tehnologiju, liječite ga i tabletom i nožem, u neku ruku ste i internist i kirurg, vodite trudnoće, radite na izvoru života.

Posao ginekologa je uz sve to i izuzetno stresan, i nevjerojatno odgovoran. U rađaonici vam suprug ostavi dvije najsvetije stvari, ženu i dijete u njoj i očekuje da uvijek i u svim trenucima izađete kao pobjednik. To je nevjerojatno veliko breme na leđima ginekologa, na koje se prema riječima najiskusnijih specijalista, nikad do kraja ne možete naviknuti.

Prema Vašim dosadašnjim iskustvima, a i saznanjima, koliko mladi pridaju značaja zaštiti reproduktivnog zdravlja? Kao što sam prethodno navela, nedavno ste održali predavanje upravo na ovu temu? Možete li s čitateljima podijeliti neke važne činjenice o ovoj temi, kao i savjete?

Iskreno, nemam dojam da pridaju značaja onoliko koliko bi trebali i koliko su im objektivne mogućnosti da na tome rade. Danas svatko ima smartphone i ''Google'' u džepu, to je tako dobar izvor informacija, da mi bude žao koliko se ignorantski mladi postavljaju prema reproduktivnom zdravlju.

Razlog ne znam. Možda nisu svjesni kako infekcije mogu uzrokovati bračni sterilitet, pojavu pobačaja, preuranjenih poroda, karcinoma. Ja mislim da je od izuzetnog značaja znati kako fiziološki treba izgledati menstruacijski ciklus, što se zapravo svaki mjesec promijeni u ženskom tijelu, koliko treba trajati krvarenje, kako izgleda uredna vaginalna sekrecija itd.

Kada se zna kako nešto treba izgledati, onda nije problem prepoznati neku neuobičajenu promjenu i javiti se liječniku na vrijeme da ti pomogne i riješi tvoj problem.

Koliko je važno raditi na trajnoj edukaciji djevojaka i žena o važnosti ginekološkog pregleda, te koliko je važno za žene da redovito odlaze na gineloške preglede i koliko često trebaju ići na ginekološke preglede?

Ne postoji takva stvar kao višak znanja. Žena treba poznavati svoje tijelo. Što ga bolje poznaje, bolje će se ophoditi prema njemu. Svaka spolno aktivna žena treba redovito posjećivati ginekologa.

Većina ginekološke problematike je rješiva ako se otkrije na vrijeme, a najbolji način da izbjegnete nelagodnosti je da jednom godišnje izdvojite pola sata i posjetite ginekologa, a nakon toga mirno spavate do narednog pregleda. Ja sam svjestan kolika je uloga žene 21. stoljeća u našem društvu.

Od nje se očekuje puno toga, jer u modernoj obitelji sve je na ženi, pa sam svjestan da nemaju vremena za sebe i za svoje naizgled nebitne tegobe. Pozivam ih da zaustave vrijeme na tih pola sata u godini dana i posvete se sebi i svom zdravlju.

Smatrate li da je takvih edukacija potrebno više u našem gradu?

Apsolutno, kao srednjoškolac sam uživao u predavanjima koje nam je organizirao nevladin sektor, mislim da sam ukupno slušao dva (po meni premalo). Nažalost, nije prepoznata važnost ovih tema, imam osjećaj da bi sveukupna svijest o reproduktivnom zdravlju bila na većoj razini kada bi se uvele redovne edukacije u srednje škole.

Je li svijest djevojaka/žena u BiH o važnosti ginekoloških pregleda i samog ginekološkog zdravlja dovoljno razvijena?

Neuobičajeno često na pregled dolaze žene s patologijom, koje na standardno pitanje iz ginekološke anamneze ''Kada ste posljednji put bili kod ginekologa?'', odgovaraju sa: ''Ovo mi je prvi put''. Ja sam stava da na njih treba u tijeku posjete djelovati edukativno, i pokušati im izgraditi stav o redovnim ginekološkim pregledima, pokušati na pojedinačnom slučaju podići svijest.

Takva će pacijentica možda utjecati na rodicu, susjedu, radnu kolegicu. Ginekološki pregled je najintimniji oblik odnosa liječnik – pacijent, pa nekada pacijentice svjesne značaja pregleda, imaju problem neudobnosti, neugodnosti, pa se odluče ipak ne otići na pregled.

Kao osoba koja se bavi ginekologijom, kakav je Vaš stav glede pobačaja?

Ja sam osoba koja čvrsto vjeruje da žena ima pravo na odluku, ali sam i legalist po tom pitanju, odluku treba donijeti do 10. tjedna. Znam sve argumente protiv pobjača, svjestan sam da nose težinu, ali ovo je jedna od tema koja će uvijek imati zagovornike u oba tabora – ja osobno s filozofskog aspekta mislim da je svijet sveukupno pravedniji ako žena ima pravo na odluku.

Što mislite o odlasku liječnika iz Mostara, ali i države? Kakav je Vaš stav po tome pitanju? Biste li Vi, da vam se pruži prilika, učinili isto to?

Meni se pružila prilika da ne učinim to. Dobio sam posao u svojoj struci. Neki od mojih najboljih prijatelja su se odlučili na taj korak, tako da znam kolike je razmjere poprimio egzodus mladih liječnika iz BiH. Žao mi je zbog odljeva intelekta, znanja, mladosti, ali i razumijem zbog čega se to događa.

Tužno je da minimalno šest godina studija roditelji izdvajaju novac, student ulaže sebe, država financira obrazovanje i da se konačni produkt nema gdje zaposliti. Stava sam da trebamo učiniti sve da napravimo sebi perspektivu u vlastitoj zemlji. Živio sam izvan BiH, znam kakav je to osjećaj, jedino se ovdje osjećam kao kod kuće. Ako odemo svi, tko će liječiti naše sugrađane?

Što biste poručili onima koji odluče ići Vašim stopama, odnosno onima koji se odluče baviti ginekologijom?

U pitanju je najbolji posao na svijetu, mislim da samo vozači F1 rade zanimljiviji posao od ginekologa. Odgovorno je, traži dosta odricanja, posao i pacijentice redovito nosite kućama nakon radnog vremena, nije mi se jednom dogodilo da me nervoza i trema zbog pacijentice drže do kasno u noć – ali onaj osjećaj kad pomognete je nezamjenjiv, zaključio je u razgovoru za Dnevni list 27-godišnji ginekolog Enio Kapetanović iz Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close