Ugrožena kvaliteta liječenja

Pliva: Vlada HNŽ-a protuzakonito je kreirala novu listu lijekova

Vlada HNŽ-a odobrila je novu listu lijekova koji se izdaju na recept, na kojoj je u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 60, ostalo samo 14 Plivinih lijekova.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 10. 2021. u 17:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik uprave Plive Mihael Furjan izrazio je razočaranost odlukom županijskih vlasti sa sjedištem u Mostaru, koje su više desetaka njenih i lijekova drugih farmaceutskih kompanija iz EU-a skinuli s popisa lijekova čime je, kako tvrdi, ugroženo liječenje i zdravlje pacijenata.

Nedavno je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) odobrila novu listu lijekova koji se izdaju na recept, na kojoj je u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 60, ostalo samo 14 Plivinih lijekova, prenosi Hina. 

Tom prilikom reagirao je predsjednik Uprave hrvatske farmaceutske kompanije nazvavši tu odluku protuzakonitom.

"Neugodno smo iznenađeni Odlukom o izmjeni i dopuni odluke o utvrđivanju liste lijekova, koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ kojom je Vlada Hercegovačko - neretvanske županije protuzakonito izbacila s pozitivne liste lijekova veliki broj proizvođača s teritorija Europske unije te tako onemogućila pacijentima da nastave koristiti propisanu terapiju bez plaćanja, čime se ugrožava kvaliteta liječenja i njihovo zdravlje”, kaže Furjan u pisanoj izjavi.

Tvrdi da su na taj način vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u podređen položaj dovele određene farmaceutske kompanije.

"Odluka kojom nadležne institucije narušavaju tržišna načela poslovanja i diskriminiraju slobodu prometa roba i usluga još više čudi kada se u obzir uzme dugogodišnja suradnja zdravstvenih sustava RH i Federacije BiH", naveo je predsjednik Plivine uprave.

Pojasnio je kako Hrvatska stalno pomaže zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, od čega je bila najveća donacija mostarskoj bolnici u iznosu od 43 milijuna kuna namijenjene borbi protiv koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close