Najviše od II Svjetskog rata

Pandemija smanjila očekivano trajanje života za dvije godine

Univerzitet je istaknuo kako bi većina smanjenja očekivanog životnog vijeka u različitim zemljama mogla biti povezana sa službenim smrtnim slučajevima od koronavirusa.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 09. 2021. u 08:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija koronavirusa smanjila je očekivano trajanje života 2020. godine za najveći iznos od Drugog svjetskog rata, a očekivani životni vijek američkih muškaraca pao je za više od dvije godine, pokazala je studija koju je u objavio Univerzitet Oxford.

Očekivano trajanje života palo je za više od šest mjeseci u uporedbi s 2019. u 22 od 29 zemalja analiziranih u studiji koja je obuhvatila Europu, Sjedinjene Države i Čile. Očekivano trajanje života smanjeno je u 27 od 29 zemalja.

Univerzitet je istaknuo kako bi većina smanjenja očekivanog životnog vijeka u različitim zemljama mogla biti povezana sa službenim smrtnim slučajevima od koronavirusa.

Dosad je zabilježeno gotovo pet milijuna smrtnih slučajeva uzrokovanih novim koronavirusom, pokazuju Reutersovi podaci.

"Činjenica da naši rezultati ističu tako veliki utjecaj koji se može izravno pripisati COVID-u 19 pokazuje koliko je to bio razarajući šok za mnoge zemlje", rekla je dr. Ridhi Kashyap, jedna od vodećih autorica rada objavljenog u Međunarodnom časopisu za epidemiologiju.

U većini zemalja došlo je do većeg pada očekivanog trajanja života kod muškaraca nego kod žena, s najvećim padom u američkih muškaraca čiji je očekivani životni vijek pao za 2,2 godine u odnosu na 2019. godinu, prenosi Hina.

Sveukupno, muškarcima je "ošišano" više od godine dana života u 15 zemalja, a ženama u 11 zemalja. Time je izbrisan napredak u smanjenju mortaliteta koji je ostvaren u prethodnih 5-6 godina.

U SAD-u porast smrtnosti uglavnom je bio među onima u radnoj dobi i mlađima od 60 godina, dok je u Europi smrtnost među osobama starijim od 60 godina značajnije pridonijela povećanju mortaliteta.

Kopirati
Drag cursor here to close