Donesen prošle godine

Pacijenti tvrde: Potrebna je izmjena Zakona o transplantaciji organa i tkiva FBiH

Naime, u subotu, 13. listopada, obilježava se Europski dan darivanja organa koji osim promocije donorstva, obilježava i kao zahvalnost donorima organa i tkiva.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 10. 2018. u 12:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada je BiH u pitanju, darivanje i presađivanje organa ili transplantacija, situacija je jako loša. BiH je i dalje na Europskom začelju jer se jako malo posvećuje pozornosti ovom načinu liječenje koje u biti spašava ljudske živote. Nekima je to i jedina prilika da dobiju priliku za novi život, a tu prvenstveno mislimo na transplantaciju jetre i srca'', priopćeno je iz Udruge dijaliznih i transplantiranih bolesnika FBiH.

Naime, u subotu, 13. listopada, obilježava se Europski dan darivanja organa koji osim promocije donorstva, obilježava i kao zahvalnost donorima organa i tkiva.

Presađivanje organa, tkiva i stanica, pojašnjavaju, jedno je od najvećih dostignuća moderne medicine. To je jedini zahvat koji spašava živote u završnim stadijima otkazivanja organa. Jedan darivatelj može spasiti osam života darivanjem organa te spasiti ili poboljšati i do 100 života darivanjem tkiva.

BiH ima najviše bubrežnih bolesnika, njih oko 3.000 pacijenata na hemodijalizi, koja je jako skup način liječenja i veliki teret za proračun svake države.

''Od ovih 3.000 pacijenta, 1/3 bi mogla biti spašena transplantacijom samo da se zdravstvena politika i ljiječnici malo više pobrinu i uključe u implementaciju Izmjena i dopuna zakona o transplantaciji organa i tkiva koji je usvojen prije nešto manje od godine dana'', priopćili su iz Udruge.

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika ovaj dan, navode, će obilježiti 13. listopada ali i cijeli 10. mjesec i to diljem Federacije BiH. Započet će sa aktivnostima u Vitezu, Zenici, Tuzli, Sarajevu, Posušju i drugim gradovima.

Središnja manifestacija 19. Europskog dana darivanja organa bit će obilježena u Moldaviji, a ovaj događaj organizira Europsko ravnateljstvo za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb Vijeća Europe (EDQM), svake godine u drugoj državi od 1996. godine.

Procjenjuje se da je u 2017. godini, 144.000 pacijenata iz zemalja članica Vijeća Europe bilo na listi čekanja.

Glavni cilj Europskog dana darivanja organa, jest podizanje svijesti i zadobivanje povjerenja javnosti, uključivanje nositelja politike i medicinske zajednice, te poticanje javne rasprave i pružanje informacija kako bi pojedinci mogli odlučiti o darivanju i obznaniti svoje želje obitelji, priopćeno je iz Udruge dijaliznih i transplantiranih bolesnika FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close