Kanada

Posljednje pripreme za legalizaciju marihuane

Kanađani će ubuduće moći uzgajati, posjedovati i konzumirati marihuanu u rekreativne svrhe.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 10. 2018. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kanadi se provode posljednje pripreme povodom usvajanja zakona o legalizaciji kanabisa, a provincijama je ostavljeno da do 17. listopada utvrde pravne detalje njegovog provođenja.

Kanađani će ubuduće moći uzgajati, posjedovati i konzumirati marihuanu u rekreativne svrhe. 

Urugvaj je prije pet godina postao prva zemlja u svijetu koja je legalizirala kanabis, a Kanada je druga, prenio je AFP. 

Derivati poput jestivih produkata, kozmetike i elektronskih cigareta koje sadrže kanabis neće biti legalni do 2019. godine. 

Očekuje se da će legalizacija pozitivno utjecati na ekonomiju Kanade i da će generirati od 816 milijuna do 1,1 milijardi dolara u četvrtom kvartalu. 

Nije uračunato crno tršite, od kojeg se očekuje da će imati udio od oko 25 posto u količini konzumiranog kanabisa, navodi kanadski zavod za statistiku. 

Država će od ove industrije naplatiti porez od oko 400 milijuna dolara, a svoj dio će dobiti provincije, općine i federalna uprava. 

Procjenjuje se da će 5,4 milijuna Kanađana kupiti kanabis na legalan način tijekom 2018. godine, što je oko 15 posto  populacije. Oko 4,9 milijuna  već konzumira marihuanu.

Kopirati
Drag cursor here to close