Fizička aktivnost

Osobe koje ne vježbaju imaju veće šanse da obole od depresije

Osobe koje ne vježbaju imaju 44 posto veće šanse da obole od depresije
Lifestyle / Zdravlje | 05. 10. 2017. u 08:11 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tim australijskih stručnjaka je proveo istraživanje koje je pokazalo da fizička aktivnost u značajnoj mjeri pomaže u borbi protiv depresije, prenosi agencija Anadolija.

U studiji objavljenoj u "American Journal of Psychiatry", koja je trajala 11 godina, sudjelovalo je više od 22.000 zdravih osoba.

Oni su na početku i na kraju istraživanja odgovarali na pitanja u vezi s njihovim psihičkim zdravljem i upražnjavanjem fizičkih aktivnosti.

Na početku istraživanja, 12 posto ispitanika je kazalo da ne vježba, dok su ostali vježbali do 30 minuta, a neki i više od četiri sata tjedno.

Sljedećih deset godina 7 posto spomenutih ispitanika pokazalo je simptome depresije, dok se anksioznost pojavila kod 9 posto ispitanika.

Rezultati istraživanja su pokazali da su ljudi koji su izjavili da nisu vježbali imali 44 posto veće šanse da obole od depresije u usporedbi s osobama koje su rekle da vježbaju sat do dva tjedno.

Međutim, kod osoba koje su vježbale duže od dva sata tjedno nije pronađen nikakav dodatni pozitivni utjecaj fizičkih aktivnosti na psihičko stanje.

Australijski stručnjaci su istaknuli da bi 12 posto slučajeva depresije moglo biti spriječeno samo vježbanjem ukoliko je njihova hipoteza točna.

Znanstvenici su poručili da preporučuju bavljenje fizičkim aktivnostima jer one kontroliraju druge potencijalne faktore za razvoj psihičkih oboljenja poput starosti, pušenja, konzumiranja alkohola i indeksa tjelesne težine.

Kopirati
Drag cursor here to close