Kaznena odgovornost!?

Obustavljeni IVF postupci: Nakon sudske odluke o statusu embrija, neizvjesna budućnost in vitro oplodnje

Sveučilište Alabame obustavilo je IVF tretmane zbog pravne nesigurnosti nakon sudske odluke koja embrije stvorene in vitro oplodnjom smatra djecom.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 02. 2024. u 14:44 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manje od tjedan dana nakon što je Vrhovni sud Alabame presudio da se embriji stvoreni in vitro oplodnjom smatraju djecom, Sveučilište Alabame u Birminghamu obustavilo je svoje IVF tretmane kako bi moglo razmotriti pravne posljedice te odluke.

"Žao nam je što će ovo utjecati na pokušaje naših pacijenata da dobiju dijete putem IVF-a, ali moramo procijeniti mogućnost da naši pacijenti i naši liječnici mogu biti kazneno gonjeni ili suočeni s kaznenom štetom zbog pridržavanja standarda skrbi za IVF tretmane," Hannah Echols, glasnogovornica UAB-a, rekla je u izjavi za NBC News.

Praksa IVF-a uključuje kombiniranje sperme i jajnih stanica u laboratoriju kako bi se stvorili embriji, zatim implantacija jednog ili više tih embrija u nečiju maternicu.

Echols je u srijedu rekao da UAB-ov Odjel za reproduktivnu endokrinologiju i neplodnost nastavlja nuditi preuzimanje jajnih stanica, postupak prikupljanja jajnih stanica iz jednog ili oba jajnika. Ali više neće oplođivati jajašca niti razvijati embrije, rekao je Echols.

Objava sveučilišta označava prvu veliku posljedicu sudske odluke, koja je ostavila pružatelje usluga i pacijente nesigurnima kako upravljati procesom IVF-a.

Vrhovni sud Alabame u petak je presudio u slučaju u kojem je osoba zalutala u otključano skladište u klinici za neplodnost u Mobileu, Alabama, i ispustila nekoliko smrznutih embrija na pod.

Sud je utvrdio da je neuspjeh da se osigura taj prostor za pohranu prekršio državni Zakon o nezakonitoj smrti - koji kaže da je neopravdani ili nemarni čin koji je doveo do nečije smrti građanski prekršaj - jer su zamrznuti embriji smatrani ljudskim bićima.

Čini se da presuda "ne stvara kaznenu odgovornost za pružatelje IVF-a u praksi IVF [ili] stvaranja embrija za IVF", rekla je Gail Deady, viša odvjetnica u Centru za reproduktivna prava.

Ali stručnjaci za reproduktivno zdravlje nisu sigurni kako bi se zakon mogao tumačiti u budućim slučajevima.

"Ova okrutna presuda i odluka zdravstvenog sustava UAB-a koja je uslijedila, zastrašujući su signali onoga što će se dogoditi u zemlji", izjavila je u srijedu Nacionalna udruga za neplodnost.

Organizacija je rekla da je UAB bio "prisiljen donijeti nemoguću odluku: pauzirati postupke IVF-a za one koji se nadaju izgraditi svoje obitelji ili izložiti svoje pacijente i liječnike opasnosti od kaznenog progona."

Liječnička udruga Alabame pozvala je u srijedu Vrhovni sud Alabame da preispita ili suspendira svoju odluku kako bi stanovnici mogli nastaviti pristup IVF-u, piše NBC News.

"Presuda je već prisilila UAB, najveći zdravstveni sustav u državi Alabami, da prestane pružati usluge IVF-a parovima iz Alabame. Drugi će vjerojatno učiniti isto, ostavljajući malo ili nimalo alternativa za reproduktivnu pomoć", stoji u priopćenju udruge.

Dodaje se da će odluka "vjerojatno dovesti do manjeg broja beba - djece, unučadi, nećaka, nećaka i rođaka - jer mogućnosti plodnosti postaju ograničene za one koji žele imati obitelj."

U 2021. više od 97 000 beba rođeno je u SAD-u uz pomoć potpomognute oplodnje, što uključuje IVF. Globalno, IVF rezultira s više od 500.000 poroda godišnje.

Kopirati
Drag cursor here to close