Mostar

Čitatelji pitaju: Što je s lijekom za epilepsiju?

Redakciji portala Bljesak.info obratila se čitateljica koja, kako navodi, u posljednje vrijeme ima problema s nabavkom određenih lijekova koji se koriste za liječenje epilepsije.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 06. 2023. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lijek Lamictal se trenutno nalazi na bh tržištu dok bi lijek Dapakine trebao stići u ljekarne kroz sljedećih sedam dana, potvrđeno je to za Bljesak.info iz Agencije za lijekove BiH.

Naime, tragom informacija kako je došlo do zastoja na domaćem tržištu s lijekovima koji se koriste za liječenje epilepsije, iz Agencije za lijekove BiH nas uvjeravaju da se nestašica lijekova javljaju tek povremeno, te da to nije slučaj sada.

''U kontaktu s nositeljem dozvole koji smo jutros ostvarili, dobili smo informaciju da Lamictala ima na tržištu, a da će Depakine stići do apoteka u narednih sedam dana. Nestašica lijekova se kod nas, na tržištu BiH (za sada) sporadično javlja'', rekli su za Bljesak.info iz ove Agencije.

Da je lijek Depakine stigao na tržište, potvrdili su nam i u jednoj od ljekarni na području Mostara.

''Nije ga bilo jedno vrijeme, sad je ponovno u prodaji'', rekli su.

Problem s nabavkom

Naime, redakciji portala Bljesak.info obratila se čitateljica koja, kako navodi, u posljednje vrijeme ima problema s nabavkom određenih lijekova koji se koriste za liječenje epilepsije.

''Imam sestru koja ima epilepsiju i pije četiri vrste lijekova svaki dan. U zadnje vrijeme konstantno imam problem da joj nabavim jedan od tih lijekova, uvijek jedan nestane na razini grada pa čak i u čitavoj BIH. Nabavljala sam joj iz Sarajeva, plaćala čak da samo ima lijek. Nedavno je to bio Depakine a sada Lamictal'', rekla je čitateljica.

Na upit zašto, u slučaju nestanka na našem tržištu ne postoji zamjenski lijek, naročito u nekim 'težim slučajevima' iz Agencije govore kako paralele na tržištu postoje za velik broj lijekova.

''Međutim, antiepileptici su namjenjeni za tretman specifičnog oboljenja i nije uobičajena primjena paralelnih lijekove u terapiji, zbog uske terapijske širine koju imaju i visoke osjetljivosti na promjenu u formulaciji gotovog lijeka (utjecaj pomoćnih supstanci)'', navode iz Agencije za lijekove BiH.

Panika među roditeljima

Ovo nije prvi slučaj kako je u našoj zemlji zabilježena nestašica lijekova koji se koriste u svrhu sprječavanja epileptičnih napada. Početkom ove godine tako je na području Zenice te i u Republici Srpskoj došlo je do nestašice Depakine lijeka u obliku sirupa što je izazvalo paniku među roditeljima oboljele djece.

"Bojimo se se i najtežim posljedicama ako što prije ne dođe u prodaju“, rekao je tada jedan zabrinuti roditelj.

Sirup Depakine se koristi za liječenje epilepsije i njenih grana neuroloških oboljenja. Navedeni sirup koriste osobe sa lakšom i oni sa teškom neurološkom slikom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close