Skriveni znakovi

Neprimjetni znakovi dijabetesa na tvom tijelu

Ponekad se ni ne pokažu. S druge strane, dijabetes se može razviti i bez prethodnih simptoma i iznenaditi te, prenosi portal Self.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 02. 2018. u 13:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rani znakovi dijabetesa, pogotovo tipa 2, mogu biti sasvim neprimjetni ili se činiti bezopasnima. Ponekad se ni ne pokažu. S druge strane, dijabetes se može razviti i bez prethodnih simptoma i iznenaditi te, piše portal Self, a prenosi Zdrava Krava.

Nemoj postati dio statistike oboljelih i prepoznaj ove simptome na vrijeme:

Učestala žeđ i mokrenje

Učestala žeđ (polidipsija) i često mokrenje (poliurija) klasični su simptomi dijabetesa. Kod ove bolesti višak šećera (glukoza) se nakuplja u tvojoj krvi. Taklo su bubrezi primorani raditi više od uobičajenog kako bi apsorbirali taj višak šećera.

Kada bubrezi više ne mogu slijediti taj 'tempo', višak šećera odlazi u mokraću, sakupljajući pritom i druge tekućine iz ostalog tkiva. Upravo to izaziva žeđ i učestalo mokrenje, što te može dehidrirati.

Umor

Možeš osjetiti i da si pretjerano umorna. Puno faktora pridonosi ovome, a uključuju i gore spomenutu dehidraciju i nemogućnost tijela da apsorbira energiju iz unesenog šećera.

Gubitak težine

Kada gubiš šećer iz organizma zbog učestalog mokrenja, također gubiš i kalorije. U isto vrijeme dijabetes ne dopušta šećeru iz hrane da uđe u tjelesne stanice što vodi do konstantne gladi.

Ovi kombinirani simptomi vode do naglog gubitka kilograma, pogotovo ako se radi o dijabetesu tipa

Zamućenje vida

Visoke razine šećera u krvi crpe vodu iz tvog tkiva, uključujući i iz očnih leći, što dovodi do problema kod fokusiranja na predmete i okoliš.

Ako se ne liječi, dijabetes može uzrokovati stvaranje novih krvnih žila u očnoj mrežnici i oštetiti postojeće žilice. Većini ljudi to ne uzrokuje probleme s vidom, ali ako ovo stanje napreduje, može dovesti do ozbiljnih problema s vidom i gubitkom istoga.

Sporo zacjeljivanje rana i česte upale

Iako istraživanja nisu otkrila zašto, liječnici i oboljeli od dijabetesa primijetili su ovaj učestali problem. Kod žena su pogotovo česte upale mjehura i vaginalne infekcije.

Trnci u rukama i stopalima

Visoke razine šećera u krvi izazivaju oštećenje živaca. To se manifestira kroz trnce te osjećaj žarenja u ekstremitetima.

Crvene, otečene desni

Dijabetes otežava tvome organizmu da bori protiv bakterija, što povećava rizik od upala u tvojim ustima, uključujući i kosti koje drže tvoje zube 'na okupu'. Upale se primjećuju ako se desni počnu povlačiti s tvog zuba, labavosti zuba te granulomima (gnojnim čvorovima) na desnima. Primijetiš li neke od ovih simptoma, posjeti svog liječnika. Dijabetes je ozbiljna bolest organizma, ali s pravovremenim reagiranjem na njegove simptome i liječenjem, može se držati pod kontrolom i imati aktivan život bez tegoba.

Kopirati
Drag cursor here to close