Besplatna testiranja

BiH: 336.000 građana boluje od dijabetesa, polovica ne zna da ima ovu bolest

Organizirana testiranja na dijabetes i bolesti pluća u utorak i srijedu u 16 gradova u BiH.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 11. 2017. u 07:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera


 
U sklopu projekta "Biram zdravlje" kojeg provodi Udruženje za razvoj društva Kap u suradnji sa zdravstvenim institucijama iz 16 gradova širom BiH, bit će omogućeno organizirano testiranje građana na dvije od tri vodeće bolesti u BiH- dijabetes i bolesti pluća.

Povodom Svjetskog dana dijabetesa 14.11. i Svjetskog dana bolesti pluća (KOBP) 15.11, bit će održano organizirano testiranje građana u sljedećim zdravstvenim institucijama: Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, Sarajevo, Domovi zdravlja Drvar, Ljubuški, Živinice, Kladanj, Dom zdravlja Travnik, Domovi zdravlja Sarajevo, Dom zdravlja Kreševo, Cazin, Bihać,  Zavidovići, Sokolac, Kakanj, Tešanj, Zenica, Konjic, Fojnica.

Svjetski dan dijabetesa 14.11.2017. 
 
Dijabetes je u svijetu u stalnom porastu svijetu i rastući je problem svih dobnih grupa, pa se može govoriti o pandemiji ove bolesti. Prema procjenama Međunarodne federacije za dijabetes u 2016. godini oko 415 millijuna osoba boluje od dijabetesa (1 od 11 odraslih osoba).
 
U BiH ne postoji jedinstveni registar oboljelih od dijabetesa, ali se pretpostavlja da oko 336.000 građana boluje od dijabetesa, dok polovica, oko 157.000 osoba nisu svjesni da imaju tu bolest.
Video: Udruženje Kap


Svjetski dan bolesti pluća 15.11.2017. 
 
Više od trećine svih smrti uzrokovanih bolesti karcinoma u Bosni i Hercegovini, posljedica su bolesti pluća, posebno kod muškaraca (35%). U Bosni i Hercegovini od karcinoma pluća svake godine oboli preko 1.500 osoba. Rezultati petogodišnjeg preživljenja su porazni i iznose svega oko 17%. Bolesti pluća su uglavnom one na koje se može uticati i prevenirati oboljenje.
 
U sklopu projekta "Biram zdravlje", građani će putem brošura i video emisije biti educirani o prevenciji i ranom prepoznavanju bolesti dijabetesa i bolesti pluća, priopćeno je.
Video: Udruženje Kap
 
Kopirati
Drag cursor here to close