Najskuplji lijek na svijetu košta 4,2 milijuna dolara - evo što liječi

Lijek za jednokratnu upotrebu Lenmeldy koristi se za liječenje osnovnog uzroka naslijeđenog stanja koje se zove rana metakromatska leukodistrofija ili MLD.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 03. 2024. u 21:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polje genske terapije često izaziva javnu debatu o visokim cijenama lijekova. Farmaceutima se to čini opravdanim, ali siromašnima je teško doći do njih.

Nova genska terapija za izuzetno rijetku bolest imat će veleprodajnu cijenu od 4,25 milijuna dolara (3,9 milijuna eura). To znači da će to biti najskuplji lijek na svijetu, piše Bloomberg.

Lijek za jednokratnu upotrebu

Lijek za jednokratnu upotrebu Lenmeldy dobio je u ponedjeljak regulatorno odobrenje u SAD-u. Koristi se za liječenje osnovnog uzroka naslijeđenog stanja koje se zove rana metakromatska leukodistrofija ili MLD.

MLD je smrtonosna bolest u kojoj bebe ponekad počnu gubiti sposobnost hodanja i govora. Pogađa otprilike jedno od 100.000 živorođenih.

Farmaceutska kompanija Orchard Therapeutics, sa sjedištem u Londonu, koji je razvio lijek, priopćio je u srijedu da cijena lijeka ''odražava njegovu kliničku, ekonomsku i društvenu vrijednost''.

Cijena lijeka premašila je cijenu Hemgenixa, proizvođača CSL Behring. To je jednokratna infuzija za hemofiliju koja košta 3,5 milijuna dolara.

Visoka cijena liječenja

Orchard Therapeutics fokusira se na razvoj genskih terapija koje imaju za cilj ispravljanje osnovnih genetskih defekata koji uzrokuju nasljedne bolesti.

Nedavno ih je kupio japanski proizvođač lijekova Kyowa Kirin Co.

Područje genske terapije izazvalo je debatu o visokim cijenama ovih tretmana. Ljekarne kažu da su cijene opravdane jer terapija potencijalno može izliječiti pacijente.

Ovo stvara uštede za zdravstveni sustav tijekom vremena i donosi druge društvene koristi.

Proizvođači lijekova također žele povratiti troškove razvoja. Ovi lijekovi su često ciljani na male populacije, što ograničava njihov potencijal prihoda. Ali postoji zabrinutost da bi visoke cijene previše opteretile osiguravače, posebno američki Medicaid, program zdravstvenog osiguranja za siromašne, prenosi Forbes Slovenija.

Kopirati
Drag cursor here to close