Uzrokuju ih različiti čimbenici

Muče vas tamni podočnjaci? Ima načina da ih se riješite

Podočnjake uzrokuju različiti čimbenici, od genetike, alergija do načina života, umora
Lifestyle / Zdravlje | 28. 11. 2023. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako tamni kolutovi ispod očiju nisu problem koji se mora riješiti, većina to ipak želi. Bez njih izgledamo mlađe i zdravije, a tko to ne bi htio.

Iako bi vam podočnjaci mogli biti izraženiji ako ste bili cijelu noć, neće kod svih biti isto. Mnogo je različitih uzroka za tamne podočnjake uključujući genetiku, anatomiju, krvne žile i limfne sustave, te kvalitetu, dob i pigmentaciju same kože, kaže dermatologinja dr. Cristina Psomadakis za Daily Mail.

Uzroci podočnjaka

Uglavnom je njihov izgled izvan naše kontrole. Dr. Psomadakis dodaje i kako nešto od toga ima veze s anatomijom lica. Npr., istaknuto čelo ili izbuljene oči mogu bacati sjene na područje ispod očiju koje onda izgleda tamnije, piše Ordinacija.hr.

Podočnjaci posebno pogađaju ljude indijskog, latinoameričkog, bliskoistočnog i dalekoistočnog podrijetla, a proces počinje u djetinjstvu, objašnjava estetska okuloplastična kirurginja dr. Sabrina Shah-Desai.

No, neke od problema sve rase dijele. Dob, primjerice, igra važnu ulogu jer sa starenjem koža kapaka postaje sve tanja i gubi elastičnost i zategnutost. Plakanje, dehidracija, umor, pa i prekomjero uzimanje soli koje uzrokuje zadržavanje tekućine, mogu utjecati na izraženost podočnjaka.

Mladolika, zategnuta koža dobro odbija svjetlost, dajući joj sjaj, no sve veći gubitak kolagena i hidratacije uz veću opuštenost kože čini područje ispod očiju da lošije izgleda, kaže dr. Desai.

Godine oštećenja od sunca, izloženost visokoenergetskom vidljivom svjetlu (HEV) s pametnih telefona i računala te onečišćenjima iz okoliša također dovode do hiperpigmentacije područja oko očiju.

Možemo li ih se riješiti?

Ne gubite nadu! Dr. Psomadakis napominje kako rezultati ovise o uzroku i opsegu, ali uz pravilnu njegu i liječenje često se mogu dobiti vrlo dobri rezultati.

Iako će njega kože igrati važnu ulogu u smanjenju pojave tamnih kolutova, postoje i druge promjene u načinu života koje možete učiniti kako biste pomogli smanjiti ih.

Jedan od mojih najboljih savjeta je izbjegavanje kofeina i alkohola jer su stresori za tijelo i uzrokuju dehidraciju, što može pogoršati fine bore. San je također vrlo važan jer se tijelo tada obnavlja. Uvijek nastojte spavati šest do osam sati. Pušenje može iscrpiti tijelo vitalnih antioksidansa i isušiti kožu, ostavljajući je bez sjaja, napominje dr. Shah-Desai.

Savjetuje i da pazite da ste hidrirani tijekom dana, kao i spavanje s podignutim uzglavljem za one sklone oticanju. Pomoći će i hladni oblozi te hrana bogata kalijem (npr. banane) koja uklanja višak tekućine iz tijela.

Koji sastojci za njegu kože pomažu?

Prvo pravilo za sva pitanja koja se tiču kože i odgovor na sve je SPF. Nigdje i nikada bez zaštitnog faktora, bez obzira na vremenske prilike i doba godine. Posebno se to tiče mekane i nježne kože okoloočnog područja.

Hidratantni sastojci poput hijaluronske kiseline, glicerina i triglicerida su dobar izbor jer će dubinski hidratizirati i navlažiti kožu tako da izgleda glatko, savjetuje dr. Psomadakis.

Preporučuje i sastojke ‘koji rješavaju hiperpigmentaciju, kao što su inhibitori tirozinaze’, ili bilo što s česticama koje reflektiraju svjetlost koje mogu dodati svjetlinu.

Kofein je dobar za poboljšanje mikrocirkulacije, retinoid se koristi za smanjenje bora, a naravno, ne treba zapostaviti ni moć dobrog korektora, kaže dr. Psomadakis.

Omiljeni sastojci dr. Shah-Desai za borbu protiv tamnih kolutova su ‘vitamin C, hijaluronska kiselina, kofein, retinoidi, glikolna kiselina, vitamin E i niacinamid’, a predlaže i neke tretmane koje možete isprobati – poput microneedlinga, mezoterapije ili PRP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close