Prehrana

Evo čime smanjiti podočnjake

Ako imaš tamne podočnjake, znaš koliko velik utjecaj mogu imati na izgled Naravno, živciraju nas, jer mi smo samo ljudi, ponekad tašti, ali djeluju na nas i na druge načine
Lifestyle / Zdravlje | 08. 07. 2022. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Svi gledamo izravno u oči kada komuniciramo jedni s drugima; kao žarišnu točku našeg lica nemoguće ih je ignorirati stoga svi želimo da naše oči izgledaju lijepo, a tamni krugovi oko njih i otečene vrećice ispod to znatno kvare. Ali, što zapravo uzrokuje podočnjake i zašto ih neki od nas imaju, a drugi ne?

Pogledajmo čimbenike koji su nekim ljudima urođeni, a zatim ono što je uzrokovano načinom života ili okolnostima.

Biološki uzroci:

  • Genetika: Ako imaš članove obitelji s ovim problemom, veća je vjerojatnost da ćeš i ti imati vidljive podočnjake.
  • Starost: Kako starimo, koža oko očiju postaje tanja i gubi masno tkivo.

Uzroci stila života:

  • Nedostatak sna: Zdrave odrasle osobe trebaju sedam do devet sati sna noću; premalo sna može učiniti tvoju kožu blijedom, što vodi do izraženijih podočnjaka.
  • Anemija: Ovo stanje nastaje zbog nedostatka crvenih krvnih stanica i može dovesti do osjećaja umora i slabosti; nedostatak željeza može uzrokovati podočnjake.
  • Pušenje: Nikotin remeti spavanje i može dovesti do apneje za vrijeme spavanja; također dehidrira, što može dovesti do tamnih podočnjaka.
  • Alergije: Natečene nosne šupljine mogu uzrokovati istaknute podočnjake.
  • Izlaganje suncu: Sunce potiče proizvodnju melanina, što znači da tamni podočnjaci mogu dodatno potamniti.
  • Ekcem: Zbog upalne prirode ovog stanja, podočnjaci mogu biti vidljiviji tijekom pogoršanja

Kod gore navedenog, naravno, postoje neka očita rješenja: prestani pušiti, nosi kremu za sunčanje i liječi medicinske probleme poput rada štitnjače i ekcema. Također je važno svakodnevno piti dovoljno vode. Međutim, podočnjaci mogu postojati čak i ako se pozabaviš svojim stilom života. Postoji bezbroj proizvoda za aktualnu upotrebu za koje se tvrdi da uklanjaju podočnjake, a neki su dobri za kratkoročne rezultate.

Kozmetičko rješenje

Ako tražiš trajnije kozmetičko rješenje, opcija su dermalni fileri. Rezultati ovog tretmana traje između šest i 14 mjeseci i djeluje nadoknadom hijaluronske kiseline pomoću hijaluronskog gela visoke molekularne gustoće. Postupak pomaže vratiti prirodan, manje umoran izgled. Kada ga izvodi iskusni lijčnik dramatično će smanjiti pojavu tamnih i umornih podočnjaka.

 Šest do 14 mjeseci sigurno je bolje od kratkoročnog učinka lokalnih krema, ali postoje li namirnice ili dodaci koji bi mogli pomoći popraviti podočnjake zauvijek? Srećom, doista postoje i mogu dugoročno smanjiti istaknute podočnjake.

Namirnice koje mogu pomoći

Rajčice: Premda sadrže brojne antioksidanse, rajčice su najpoznatije po likopenu koji rajčicama daje crvenu boju. Likopen pomaže u zaštiti krvnih žila i pomaže boljoj cirkulaciji krvi. Njegova sposobnost da zaštiti žile ispod očiju i poboljša cirkulaciju može biti dodatno potpomognuta protuupalnim kvercetinom koji sadrže rajčice.

Krastavci:

Tvoja prva pomisao kada vidiš krastavce na ovom popisu može biti da trebaš staviti krišku krastavca na oči. Ovo je popularan način za smanjenje natečenosti očiju, ali krastavci su također korisni za oči i kada se pojedu. Njihov visok sadržaj vode može pomoći hidratizirati područje ispod očiju, što je dobro protiv podočnjaka, ali što je još važnije, također imaju silicij koji može potaknuti proizvodnju kolagena. Najbolja stvar koju možeš unijeti u organizam kao pomoć kod podočnjaka je naravno — voda. Održavanje hidratacije je strategija broj jedan u borbi protiv starenja kože na bilo kojem dijelu lica.

Sjemenke sezama:

Antioksidansi u sjemenkama sezama mogu poboljšati simptome umora, koji mogu uzrokovati podočnjake. Sadrže vitamin E za cjelokupno zdravlje očiju, uključujući i vid.

Bobičasto voće:

Tamno bobičasto voće, poput borovnica, crnog ribiza i kupina, sadrži antocijanin. To je antioksidans koji boji hranu u različite nijanse ljubičaste, plave i crne. Poboljšava dotok krvi u oko, a također opskrbljuje tkiva oko njega kisikom.

Lubenica:

Lubenice smatraj kombinacijom krastavaca i rajčica: imaju sličan visok sadržaj vode kao krastavci, a sadrže i likopen kao i rajčice. Bonus: ukusnija je od bilo kojeg povrća!

Suplementi koji mogu pomoći:

Hraniti se zdravo dobar je cilj, ali ponekad nije najuspješnije. Ako si sposobnija držati se režima uzimanja vitamina i dodataka prehrani, ovdje također postoje mogućnosti za tebe. Vitamini i suplementi koji mogu ublažiti podočnjake uključuju sljedeće:

Željezo:

Ako su tvoji podočnjaci uzrokovani anemijom, suplementacija željezom pomoći će ti da ih se riješiš.

Polovica pacijenata u studiji o podočnjacima bila je anemična, a mnogi su izjavili da su se podočnjaci smanjili nakon što su se suočili s anemijom.

B12:

Nalazi se u hrani životinjskog podrijetla, a vegani posebno trebaju osigurati da unose dovoljno B12 putem suplemenata. Ali, čak i za mesojede bi dodatni poticaj mogao biti od koristi. U jednom istraživanju je 12 posto pacijenata s podočnjacima imalo nedostatak B12, a smatralo se da bi liječenje tog nedostatka poboljšalo njihovo stanje.

Vitamin K:

Ovaj vitamin povećava zgrušavanje krvi i poboljšava cirkulaciju. Kada se kombinira s kofeinom u bazi emu ulja, pokazalo se da vitamin K smanjuje pojavu tamnih podočnjaka. Kao dodatak, osim što pomaže cirkulaciju oko očiju, vitamin K je također važan za zdravlje kostiju i kardiovaskularni sustav.

Vitamin C:

Teško je povjerovati da je vitamin koji poznajemo i volimo iz naranči i paprike zapravo moćniji u poboljšanju podočnjaka od kemijskog pilinga, ali to je istina. Vitamin C je odgovoran za promicanje sposobnosti tvog tijela da proizvodi kolagen. Također smanjuje i štiti od foto-oštećenja, što je važno ako su tvoji podočnjaci uzrokovani izlaganjem suncu.

S gore navedenim alatima možeš biti na putu u svjetliju sutrašnjicu—i svjetlije oči.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close