Centar za psihološku podršku "Sensus"

Mostar: Pruženo 400 besplatnih seansi za LGBTQI zajednicu

Istraživanja su pokazala da 77% homoseksualaca i lezbjeki starosti od 20-30 godina doživljava i psihičke poteškoće, kao 66% biseksualnih i čak 88% trans ispitanika", istaknuli su
Lifestyle / Zdravlje | 17. 02. 2023. u 14:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zabrana diskriminacije na osnovu seksualne orjentacije u BiH je uvedena donošenjem Zakona o ravnopravnosti spolova Bosne i Hercegovine (2003. godina). Ipak podaci ukazuju na to da je svaka treća LGBTQI osoba u Bosni i Hercegovini doživjela diskriminaciju, priopćeno je iz USAID-a.

"Diskriminacija doprinosi većoj stopi depresije, anksioznosti i drugih mentalnih problema sa kojima se LGBTQI populacija suočava. Istraživanja su pokazala da 77% homoseksualaca i lezbjeki starosti od 20-30 godina doživljava i psihičke poteškoće, kao 66% biseksualnih i čak 88% trans ispitanika", ističu.

Centar za psihološku podršku "Sensus" je jedina organizacija na području Mostara koja se bavi pitanjima važnim za prepoznavanje problematike sa kojom se suočava LGBTQI populacija te je u prethodnih godinu i pol dana pružila preko 400 besplatnih psihoterapijskih seansi za zajednicu.

Projekt "Unaprijeđenje psihosocijalne podrške za LGBTQI zajednicu u Mostaru i Banja Luci" je dvogodišnji projekt, kojeg zajedno organizuju Centar za psihološku podršku "Sensus" i LIR Civilno društvo / LIR Civil society iz Banja Luke, uz finanscijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u okviru programa za zaštitu ljudskih prava USAID INSPIRE.

Kopirati
Drag cursor here to close