Besplatno i anonimno

Pokreće se besplatno psihološko savjetovališta za sve pripadnike LGBTQI zajednice u Mostaru

Projekt ''Unaprijeđenje psihosocijalne podrške za LGBTQI zajednicu u Mostaru i Banja Luci''
Lifestyle / Zdravlje | 28. 12. 2022. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za psihološku podršku Sensus, kao organizacija koja se bavi zaštitom mentalnog zdravlja svih građana, kao dio svojih aktivnosti u radu s vulnerabilnim skupinama, radi na umrežavanju organizacija/institucija koje se bave pitanjima ljudskih prava i prava LGBTQI zajednice, kao i organiziranju aktivnosti za pružanje psihološke podrške pripadnicima LGBTQI zajednice.

Na globalnom nivou, istraživanja sugeriraju da LGBTQI osobe traže liječenje mentalnog zdravlja po većoj stopi od svojih ne-LGBTQI kolega.  

Istraživanje potreba i problema LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini koje je sproveo Sarajevski otvoreni centar, 2017. godine, pokazalo je da su oblici isključujućih i nasilnih interakcija prema LGBTQI osobama prouzročile teške psihičke poteškoće ili krize kod više od polovine populacije.

Međutim, LGBTQI osobe u BiH nerado traže stručnu psihološku podršku zbog nepovjerenja u postojeće službe.

Kao jedan od glavnih razloga zašto ne traže stručnu pomoć, ispitanici su naveli strah od otkrivanja svog LGBTQI identiteta (25,7%); izrazili su sumnju da im ova usluga pomaže (20,3%); nedovoljna kompetentnost (14,4%) i nedovoljna senzibilizacija (11,4%); kao i nedostatak financijskih sredstava za osiguravanje usluga stručne pomoći (1,7%).

Prepoznajući potrebe LGBTQI zajednice i važnosti zaštite mentalnog zdravlja kroz projekt ''Unaprijeđenje psihosocijalne podrške za LGBTQI zajednicu u Mostaru i Banja Luci“ planirano je pokretanje besplatnog psihološkog savjetovališta za sve pripadnike LGBTQI zajednice u Mostaru i Banja Luci.

Besplatno psihološko savjetovalište će biti potpuno anonimno i pružiti će siguran prostor svim sugrađani/ke mogu dobiti podršku po pitanju svog rodnog/spolnog identiteta, seksualne orijentacije i drugih specifičnih pitanja vezanih za život LGBTQI osoba.

Usluge će uključivati individualnu psihoterapiju, kao i grupu za podršku LGBTQI osobama.

Projekt ''Unaprijeđenje psihosocijalne podrške za LGBTQI zajednicu u Mostaru i Banja Luci“ ima za cilj stvaranje društvenog okruženja u kojem se LGBTQI osobama omogućuje da pristupe sustavima zaštite mentalnog zdravlja koji pružaju inkluzivne i senzibilizirane usluge, provode ga Centar za psihološku podršku ''Sensus'' i LIR Civilno društvo / LIR Civil society iz Banja Luke, i podržava Američka agencija za međunarodni razvoj - USAID u okviru Programa zaštite ljudskih prava USAID/INSPIRE.

Kopirati
Drag cursor here to close