Medicinski fakultet

Mostar: Predstavljena knjiga ''Hidronefroza –jučer, danas, sutra''

Knjiga je uobličena i otiskana u izdanju zagrebačke Medicinske naklade čija je urednica prof. Anđa Raič bezbroj puta do sada pokazala svoju nesebičnost pomažući pri realizaciji ovakvih projekata.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 07. 2021. u 15:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, 16. srpnja, svečano je predstavljena knjiga „ Hidronefroza – jučer, danas, sutra“ čiji su autori doc. dr. sc. Vlatka Martinović, prof.dr.sc. Vajdana Tomić, doc.dr.sc. Aleks Finderle i dr.sc.Valentina Lasić.

Na samom početku nazočnima se obratio rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Zoran Tomić koji je tom prilikom čestitao autorima te istaknuo kako se radi o sveučilišnom udžbeniku koji će postati obvezna literatura na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Predstavljači knjige, prof.dr.sc. Milenko Bevanda, Prof.dr.sc. Katarina Vukojević i prof. Anđa Raič, bili su također suglasni kako se radi o jedinstvenom djelu koje objedinjuje sve trenutne spoznaje o liječenju hidronefroze te će ta knjiga pomoći svima onima koji nastoje pronaći odgovore na pitanja kada i na koji način se pristupalo dijagnosticiranju i liječenju hidronefroze u djece, koje se smjernice primjenjuju danas i u konačnici, koliko sve ono što se zna o hidronefrozi može pomoći u razumijevanju liječenja hidronefroze sutra.

„Većina urođenih mana mokraćnih organa dijagnosticira se već prenatalno prilikom redovitih pregleda trudnica. Pravilna obrada te djece prije i poslije rođenja može spriječiti napredovanje u konačno zatajenje bubrega. Najčešće su zastupljeni hidronefroza i vezikoureteralni refluks“, istaknula je prof. Vukojević te dodala da su anomalije i malformacije mokraćnog sustava dosta česte. „Pojavljuju se u 6 do 10 % živorođene djece i vodeći su razlog konačnog zatajenja bubrega kod djece“, naglasila je u svom obraćanju.

Knjiga je uobličena i otiskana u izdanju zagrebačke Medicinske naklade čija je urednica prof. Anđa Raič bezbroj puta do sada pokazala svoju nesebičnost pomažući pri realizaciji ovakvih projekata. “Nema knjige bez znanja i nema znanja bez knjige“, zaključila je prof. Raič u svom obraćanju te tom prilikom čestitala autorima.

Na samom kraju svečanosti, autorice prof.Tomić i doc. Martinović zahvalile su se svim suradnicima, a posebno recenzentima knjige, prof.dr.sc. Anti Kvesiću, prof. dr. sc. Šimi Vučkovu i prof.dr.sc. Katarini Vukojević na pomoći koju su im iskazali za vrijeme pisanja knjige.

Promociji je nazočio veliki broj liječnika, stručnjaka iz oblasti dječje kirurgije, ginekologije i opstetricije, kao i predstavnika političkog i znanstvenog života. vrijednosti, cijeloga zajedničkog društva, priopćeno je iz SKB Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close