Dobra praksa

Ministarstvo zdravstva RH nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Naglašavaju da je program osnaživanja mentalnog zdravlja reformski predkorak uvođenju posebnih dispanzera, savjetovališta i mobilnih timova u sklopu domova zdravlja.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 03. 2024. u 18:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo zdravstva RH najavilo je u četvrtak da nakon 30 godina vraćaju psihologe u domove zdravlja diljem Hrvatske, te u suradnji s Ministarstvom znanosti osniva mrežu timova za brigu o mentalnom zdravlju učenika i studenata.

"Našu misiju unaprjeđenja mentalnog zdravlja prepoznali su Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, Dom zdravlja Zagreb Istok i Zagreb Zapad, Dom zdravlja Čakovec, Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije te nam se uskoro pridružuju i Dom zdravlja Osječko-baranjske i Varaždinske županije, istaknuo je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš, priopćilo je ministarstvo.

Naglašavaju da je program osnaživanja mentalnog zdravlja reformski predkorak uvođenju posebnih dispanzera, savjetovališta i mobilnih timova u sklopu domova zdravlja.

Time se, ističu, osigurava podrška stručnjaka bez uputnice u domovima zdravlja kao nositeljima postojećeg programa, ali i budućih dispanzera za mentalno zdravlje i mobilnih timova, a koji će se uspostaviti skorašnjim donošenjem nove Mreže javne zdravstvene službe.

Njihovu orijentiranost, kazao je ministar, dijele i Hrvatska psihološka komora, HZZO, te Ministarstvo znanosti i obrazovanja u sklopu međuresorne suradnje.

Naglasio je da će timovi koji će brinuti o mentalnom zdravlju učenika i studenata, biti mobilni i provoditi će preventivne aktivnosti kroz pravovremeno prepoznavanje problema i olakšavanje „prvog koraka“ učenicima i studentima u dobivanju potrebne pomoći.

"Navedenim međuresornim i interdisciplinarnim aktivnostima idemo u korak s pristupom Europske unije (EU) mentalnom zdravlju, koji je prije svega, sveobuhvatan, što u hrvatskom zdravstvenom sustavu ima i reformsku dimenziju." zaključio je Beroš.

Rekao je i da su u sklopu programa poduprli uspostavu dječje, adolescentne i forenzičke psihijatrije u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ u Popovači, koja je time postala bolnička ustanova na nacionalnoj razini za liječenje kronično oboljelih pacijenata dječje dobi.

Ministarstvo je bolnici osiguralo 5,5 milijuna eura za projekte adaptacije i opremanja bolničkih kapaciteta.

Kopirati
Drag cursor here to close