Brinite se o sebi..

7 psiholoških savjeta koji pomažu svladati pesimizam

Život je pun prepreka i izazova pred kojim ponekad padnemo i nemamo snage nastaviti dalje.
Lifestyle / Flash | 23. 01. 2024. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nijedna borba nije lagana te je vrlo lako upasti u ralje pesimizma iz kojih se teško izvući. Budući da je ovo jedan od najvećih problema današnjice, istražili smo kako najbolje svladati pesimizam i gledati na život s pozitivne strane.

U nastavku donosimo psihološke savjete koji nas uče kako biti jači i otporniji na sve ono loše što nam se nađe na putu. 

1. Usredotočite se na sadašnji trenutak 

Pesimizam često ima korijene u prošlosti te se ljudi nepotrebno muče s prošlim događajima koje ne mogu pustiti. Zbog toga je jedan od najvažnijih koraka ka boljem životu vježbati svjesnost, odnosno obratiti pažnju na trenutak u kojem se nalazimo.

Ovakav način života će vam pomoći da budete prisutniji u sadašnjosti te osjetite zahvalnost za sve male stvari koje vam se svakodnevno događaju. Tek kad budete mogli pronaći radost u svakodnevnim iskustvima, disat ćete punim plućima. 

2. Postavite realne ciljeve

Psiholozi savjetuju postavljanje ciljeva jer tako imamo osjećaj svrhe i veću motivaciju. Bitno je da postavite realne ciljeve i da ne odustajete od njih. Ako smatrate da ste uzeli prevelik zalogaj, razbijte svoj cilj na manje korake i slavite ostvarenje svakog od njih.

Taj put će biti težak no naučit će vas kako se najbolje suočiti s izazovima te postati otporniji na životne izazove. Osim što će vam ostvarivanje ciljeva pomoći na putu osobnog razvoja, pokazat će vam da su sve prepreke bile samo u vašoj glavi i da niste trebali biti pesimistični. 

3. Vježbajte 

Dokazano je da vježbanje ima pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje. Svaki put kad osjetite da vas opsjedaju mračne misli, okrenite se vježbanju i izbacite negativnost iz sebe. Nakon treninga ćete se sigurno osjećati bolje te će vam svi problemi koje ste imali, izgledati mali.

Shvatit ćete da ste se nepotrebno brinuli jer na neke ishode jednostavno ne možete utjecati. Umjesto da se brinete oko problema, trudite se prepoznati prilike za rješenje istih. Razvijajte pozitivni dijalog te korak po korak mijenjajte svoj pogled na svijet. I zapamtite da se dobre stvari ne događaju preko noći, no kad napokon vidite rezultate rada na sebi, bit ćete ponosni na sebe.

4. Okružite se ljudima koje volite 

Svaki vid podrške je od iznimne važnosti te bi se trebali okružiti ljudima koji vas vole i žele vam najbolje. Ako ste blagoslovljeni ljudima koji su uvijek tu za vas i kojima se uvijek možete povjeriti, čuvajte ih.

Nemojte držati probleme za sebe nego se otvorite osobama koje vas vole jer će vam sigurno dati najbolji savjet. Ponekad znamo biti subjektivni no kad nam druga osoba kaže svoje mišljenje, baci nas na razmišljanje. Kad o nekim stvarima malo bolje razmislimo, obično shvatimo da nismo bili u pravu, te da se problem uvijek bolje vidi i lakše riješi kad se odmaknemo od njega. 

5. Jačajte svoje samopouzdanje 

Jačanje samopouzdanja je proces koji traje dugo i nikad nije ugodan.No, jednom kad osjetite moć koju samopouzdanje nosi sa sobom, shvatit ćete zašto je bilo toliko teško. Naučite cijeniti i poštovati sebe jer je to jedini način da vas drugi poštuju.

Prihvatite svoje mane jer ste samo ljudsko biće i ne budite strogi prema sebi. Naučite postaviti granice i ne pristajte na manje od onoga što zaslužujete. Ako se budete držali ovih pravila, primijetit ćete da ste pozitivniji i da pesimizam više nema toliku moć nad vama.

6. Prigrlite izazove 

Iako neugodni, izazovi su prilika za osobni rast i razvoj. Svaka poteškoća može biti prilika da naučite nešto novo o sebi. 

Također, izazovi će vam pomoći da gradite svoje samopouzdanje i da iz problema pokušate izvući najbolje. Zapamtite, uspjeh života nije kakve vam karte on da, nego što vi uradite s njima. Odigrajte pametno!

7. Razmišljajte drugačije

Pesimisti su skloni vidjeti loše u svakoj situaciji i to ih često sprječava da postignu svoje ciljeve. Nemojte zaključivati unaprijed te si dajte šansu da probate nove stvari.

Nikad ne znate što će se dogoditi ako ne pokušate a u starosti vam može biti žao što niste imali dovoljno hrabrosti. Svaki dan je novi početak na kojem trebate biti zahvalni.

Poruka za kraj

Iako su ovo najvažniji psihološki savjeti kako bi svladali pesimizam, znajte da neće na svakoga isto utjecati. Zbog toga je bitno da probate svaki od njih i usvojite one koji vam najbolje pomažu.

Radite na sebi te napravite promjene koje će vam pomoći da se suočite s izazovima na jedan ljepši i pozitivniji način. Mi vam držimo fige.

 

Kopirati
Drag cursor here to close