Tko će platiti?

Lijeka za Covid-19 od 1500 KM nema na esencijalnoj listi u FBIH

Lijek Tocilizumab, primjerice od 800 miligrama košta oko 1500 maraka ili dvostruko više ovisno o dozi terapije koju liječnici preporučuju Covid pacijentima.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 03. 2021. u 08:23 Bljesak.info
FBiH: Na esencijalnoj listi lijekova nema lijekova za liječenje Covida-19

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji Bosne i Hercegovine esencijalna lista lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja posljednji put je promijenjena 2019. godine. To znači da na tim listama nema lijekova za liječenje Covida-19.

Međutim, na federalnoj Bolničkoj listi nalaze se određeni lijekovi koji su obvezujući za sve bolnice. U praksi je to drugačije. Covid pacijenti u Tuzlanskom kantonu imaju dostupne lijekove, dok ih pacijenti u Sarajevu moraju sami kupovati i za to izdvojiti i po nekoliko tisuća maraka.

Lijek Tocilizumab, primjerice od 800 miligrama košta oko 1500 maraka ili dvostruko više ovisno o dozi terapije koju liječnici preporučuju Covid pacijentima. Dunja Grabovac iz Sarajeva, morala je kupiti taj lijek za majku koja je na liječenju u Klinici za plućne bolesti Podhrastovi.

„Jučer se događa novi šok. Zovu me iz Podhrstova da mami treba lijek, da je taj lijek jako skup, da ga ja trebam nabaviti i donijeti gore. I onda kreće moja potraga za lijekom, lijek sam našla u Istočnom Sarajevu, 600 mg tog lijeka košta oko 1200 KM'', govori.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja kantona Sarajevo kažu da se lijek ne nalazi na bolničkoj listi, jer nije usuglašena s federalnom, ali da ga pacijenti svejedno ne bi trebali plaćati.

„Odredbe kantonalne liste lijekova iz 2018 godine kaže da se taj lijek osigurava iz sredstava bolničke ustanove odnosno putem njene kliničke ljekarne“, objašnjava Amir Ljubović, Zavod zdravstvenog osiguranja KS

Na esencijalnoj listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja ne nalaze se lijekovi namijenjeni isključivo za liječenje covida, prenosi BHRT.

Zlatкo Ercegović, direktor UКC-a Tuzla objašnjava: „Na žalost dobar dio lijekova u nas se mora kupovati i tu je neujednačena situacija od kantona do kantona. Esencijalne liste i liste lijekova prave kantonalna ministarstva zdravstva, ni jedan lijek ne bi trebao da uđe u upotrebu na teritoriju BiH ako nije prošao verifikaciju Agencije za lijekove i medicinska sredstva“.

Lijek Tocilizumab, kažu liječnici, smanjuje smrtnost pacijenata koji trebaju biti priključeni na respirator i pomaže ukoliko se upotrijebi na vrijeme.

„Tu je najbitniji tajming, nekoliko sati može biti presudno, normalno da ukoliko pacijenti nabavljaju taj lijek odnekud , treba im dan dva, možemo zakasniti i može biti pogubno za pacijenta“, govori Ednan Drljević, šef Covid odjeljenja Opšte bolnice “Prim. Dr Abdulah Nakaš”

Lijek Tocilizumab nalazi se na federalnoj Bolničkoj listi lijekova i kao takav je obvezujući za sve bolnice unatoč činjenici da pojedine županijske vlade i ministarstva nikad nisu usvojili županijsku bolničku listu lijekova, kažu u Zavodu zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije. Zašto ga pojedine bolnice nemaju i to pravdaju neusvajanjem liste lijekova, kažu, odgovor će morati dati nadležne institucije, kao i na to tko će građanima refundirati troškove lijeka koji nisu trebali platiti.

„Kad je doktorica nazvala i rekla da treba taj lijek ja sam shvatila da je to lijek koji može spasiti život moje mame i ja zaista to uopće nisam pitala, tek se onda otvorilo to pitanje, da li je bolnica trebala imati taj lijek, i ako je trebala imati, jer ga neki kantoni imaju kao u Tuzli, zašto ga bolnica u Sarajevu nema“, pita se  Dunja Grabovac.

 

Kopirati
Drag cursor here to close