Nakon korone

Kawasaki sindrom se pojavio kod djece u susjedstvu

Liječnici tvrde da to ne treba zabrinjavati roditelje jer je ovo izuzetno rijetka bolest koja je izlječiva ukoliko se ustanovi na vrijeme.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 05. 2020. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kawasaki sindrom koji se pojavio u zemljama Europe i SAD-a kod djece koja su preležala koronavirus zabilježen je i u Srbiji.

Liječnici tvrde da to ne treba zabrinjavati roditelje jer je ovo izuzetno rijetka bolest koja je izlječiva ukoliko se ustanovi na vrijeme, pišu Nezavisne.

"U svakom slučaju roditelji ne trebaju brinuti, jer i ako se javi ovaj poremećaj, on je liječiv ako se na vrijeme uoči, to je suština. Roditelji treba liječniku javiti onog trenutka kada osjete da dijete ima temperaturu a da ne znaju zbog čega, ako se javljaju ospe i druge promjene karakteristične za kawasaki", kaže za "Sputnjik" Ida Jovanović, načelnica kardiologije Univerzitetske dečje klinike.

Jovanovićeva dodaje da razlog za pojavu ovog sindroma nije oslabljen imunitet, već imuna reakcija koja je individualna, i kaže da se on može pojaviti i kod djece koja su potpuno zdrava, a nakon što preleže neku infekciju dođe do do pojave ovog fenomena.

Prema riječima načelnika pulmologije Instituta za majku i dijete Predraga Minića, pojava kawasaki sindroma je sa epidemijom koronavirusa postala atipična. Češće se javljaju pacijenti stariji od 5 godina koji imaju samo neke od simptoma.

Na Institutu za majku i dijete trenutno se nalaze dva pacijenta sa kawasaki sindromom koja se uspješno liječe. Oba pacijenta prema svjedočenju sugovornika "Sputnjika" imala su koronavirus, odnosno kod jednog je test bio pozitivan a kod drugog lažno negativan, jer je ustanovljeno prisutstvo antitjela. Oba pacijenta su starija od pet godina i imala su samo neke od simptoma.

"Kod nas je to relativno česta stvar na Institutu. Sigurno oko 10 do 15 djece tijekom godine ima kawasaki bolest. A sada je manji broj te tipične djece, djece ispod pet godina, a ima ovih drugih. Tako je to i u svijetu primećeno“, ukazuje njihov sugovornik.

Opis bolesti

Kawasaki bolest ili Kawasaki sindrom očituje se u upali zidova srednje velikih i malih arterija. Ovo je rijetka bolest koja se najčešće javlja kod djece mlađe od pet godina. Naziva se još i mukokutani sindrom limfnih čvorova jer zahvaća i limfne čvorove, kožu i sluznicu grla, usta i nosa. I dalje nije poznat uzrok bolesti, iako se pretpostavlja da je vjerojatno riječ o kombinaciji genetskih i okolinskih faktora kao što su preboljene virusne ili bakterijske infekcije, koje potom mogu izazivati niz imunoloških reakcija u organizmu.

Simptomi

Visoka temperatura, koja obično traje dulje od pet dana i teško se skida, osip po cijelom tijelu, jak konjunktivitis na očima, crvene oči, povećani limfni čvorovi na vratu, crvene i suhe usne i vrlo crven jezik (engl. ˝strawberry tongue˝), natečeni, crveni dlanovi i stopala, dijete je jako iritabilno. Kasnije se može javiti i ljuštenje kože- najčešće na prstima ruku i nogu, proljev, povraćanje, bolovi u trbuhu, bolovi u zglobovima.

Prevencija

Ne postoji utvrđeni način prevencije bolesti.

Liječenje

Kako bi se izbjegle komplikacije bolesti, liječenje je potrebno započeti što ranije. U početnim fazama bolesti uobičajeno je bolničko liječenje. Daju se imunoglobulini koji smanjuju rizik od razvoja koronarnih komplikacija te visoke doze acetil – salicilne kiseline.

Posebne napomene

Ako se ne liječi bolest može spontano proći, ali je mnogo veći rizik srčanih komplikacija zbog stvaranja aneurizmi u krvnim žilama. Aneurizme se javljaju u oko 25% oboljelih, i predstavljaju najopasniju komplikaciju Kawasaki bolesti. Ponekad ovakva stanja mogu imati i smrtni ishod.

Kopirati
Drag cursor here to close