Gdje letite?

WHO u BiH: Ukidanje ograničenja može dovesti do ubojitog oživljavanja bolesti

Ovo daje svima odličnu lekciju da i veoma uspješni zdravstveni sustavi, kao Francuska, Italija, SAD...nisu pripremljeni na ovakvu pandemiju.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 04. 2020. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stav Svjetske zdravstvene organizacije /WHO/ u vezi sa mjerama prevencije širenja virusa korona je da prebrzo ukidanje ograničenja može dovesti do ubojitog oživljavanja bolesti, izjavio je direktor WHO-a u BiH Victor Olsavsky.

Postepeno!

"Zato predlažemo da se to radi postepeno i da se uzme u obzir najmanje četiri do pet važnih faktora. Prvi bi bio da je prijenos kontroliran, drugi bi bio da ima dovoljno dostupnih javnih zdravstvenih i usluga opće medicine", naveo je Olsavsky za Radio Slobodna Europa.

Prema njegovim riječima, treći faktor bi bio da nema rizika za izbijanje epidemije u posebnim uvjetima, poput ustanova za dugotrajno zbrinjavanje, te da su ti rizici svedeni na minimum.

"I pod četiri, da se preventivne mjere trebaju implementirati na radnim mjestima, školama i drugim mjestima gdje ljudi obično idu. Znači, bitno je da se svi ti rizici moraju kontrolirati. I zadnje, što je vrlo bitno, je da su zajednice svjesne kada su uključene u ovu takozvanu tranziciju, ne zovemo je `kraj` nego tranzicija", pojasnio je on.

On je naglasio da cjepivo protiv virusa korona razvija oko 60 kandidata širom svijeta i da u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji očekuju prve rezultate u nekoliko narednih tjedana, nakon čega bi se trebalo znati koja bi bila najprikladniji kandidat.

Nepripremljenost

Na pitanje da li je svijet trenutno u fazi kada se kupuje vrijeme da se osposobe zdravstveni sustavi, Olsavsky je rekao da neke zemlje jesu.

"I rekao bih da je među njima BiH, jer što se nadamo sa ovim poduzetim mjerama može se dogoditi ono što mi zovemo `poravnanje krivulje`. Visoki brojevi Covid-19 slučajeva, posebno kritičnih se neće pojavljivati u kratkom periodu. To znači da neće stavljati veliki pritisak na bolnice i na cijeli zdravstveni sustav. To daje vladama malo vremena da se pripreme", naglasio je on.

Ali izvan pandemije, dodao je Olsavsky, ovo daje svima odličnu lekciju da i veoma uspješni zdravstveni sustavi, kao Francuska, Italija, SAD...nisu pripremljeni na ovakvu pandemiju.

"Zato za budućnost vlade trebaju promisliti kako da se pripreme bolje što se tiče zdravstvenog sustava, kao i cjelokupne zdravstvene radne snage, čak i za povećanjem radne snage u zdravstvu", smatra Olsavsky.

Kopirati
Drag cursor here to close