Zagađenje zraka

Infarkt, moždani udar, rak: Zagađenje usmrtilo sedam milijuna ljudi

Lifestyle / Zdravlje | 25. 03. 2014. u 08:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je alarmantne informacije u priopćenju u kojem ističe kako je u 2012. godini zagađenje zraka, počevši od vatre, do ispušnih plinova iz automobila, izazvalo smrt sedam milijuna ljudi u svijetu, javlja Tanjug.

''Zagađenje zraka, kako u zatvorenom prostoru, tako i na otvorenom je ekološki problem koji najviše utiče na zdravlje, a to pogađa sve - i razvijene i nerazvijene zemlje'', napominje Maria Neira, šefica za javno zdravlje u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, piše AFP.

Na globalnom nivou, svaka osma smrt u 2012. se mogla pripisati zagađenju zraka, ukazuje najnovije istraživanje SZO. Ovo zagađenje izaziva smrt od infarkta, moždanog udara, raka pluća i drugih plućnih bolesti.

"Malo je rizika koji su danas od većeg utjecaja na globalno zdravlje od zagađenja zraka. Pokazatelji ukazuju da je nužna usklađena akcija kako bi se očistio zrak koji svi udišemo", ističe Neira.

Najugroženija područja su Jugoistočna Azija, gdje spadaju i Indija i Indonezija, kao i oblast Zapadnog Pacifika, kojom su obuhvaćeni Kina, Južna Koreja, Japan i Filipini. U 2012. u ove dvije regije registrirano je 5,9 milijuna smrtnih slučajeva čiji je uzrok zagađenje zraka, piše Radiosarajevo.ba.

Na nivou vlada također bi trebalo mijenjati politiku u ovoj oblasti - prelaskom na čistije izvore energije, efikasnijim usmjeravanjem njene potražnje i tehnološkim unapređenjima u autoindustriji, ističe stručnjak SZO Carlos Dora. On dodaje i da bi trebalo uvesti novine u prometnu politiku.

Zagađenje zraka je nedavno u Parizu dovelo do ograničenja korištenja automobila i privremenog snižavanja cijena usluga u javnom prijevozu. Dora sugerira da bi takve mjere trebalo primjenjivati i na duži rok.
SZO je priopćiola da do kraja ove godine planira objavljivanje rang liste1.600 najzagađenijih gradova svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close