Okrugli stol

Brojni problemi u funkcioniranju zdravstva

Lifestyle / Zdravlje | 24. 03. 2014. u 19:19 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

- Temeljni problemi u funkcioniranju zdravstvenog sustava u BiH su neredovita uplata doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, neusklađenost zdravstvenih ustanova s važećim zakonskim propisima, nepostojanje pravne legislative, odnosno neusklađenost postojeće, zatim nedovoljna pokrivenost obveznim zdravstvenim osiguranjem te nepostojanje učinkovitih mehanizama plaćanja zdravstvenih usluga - istaknuto je na okruglom stolu koji je danas održan u Mostaru pod nazivom "Analiza zdravstvenog sustava u Bosni i Hercegovini“.

Okrugli su stol organizirali Politička akademija HDZ-a BiH i Odbor za društvene djelatnosti Predsjedništva HDZ-a BiH.

Kako je priopćeno iz HDZ-a BiH, izlagači su u svojim izvješćima istaknuli kako je temeljni problem i izdvajanje dodatnih sredstava u Fond solidarnosti. Obujam prava koja se financiraju navedenim sredstvima je neznatno ili nikako povećan, kao i neispunjavanje obveza Vlade FBiH u vezi uplaćivanja u Fond solidarnosti.

- Preko Zavoda zdravstvenog osiguranja u BiH nastojala se postići sveobuhvatnost zdravstvenim osiguranjem svih kategorija, odnosno "univerzalna pokrivenost" stanovništva zdravstvenim osiguranjem, ali još uvijek postoji veliki broj neosiguranih građana. Taj broj različit je, kako u entitetima, tako i u županijama. I pored svih nastojanja, nije postignut zadovoljavajući obuhvat zdravstvenim osiguranjem - istaknuto je na okruglom stolu.

Također je istaknut i problem velikog broja nezaposlenih i neosiguranih osoba, propuštanja rokova za prijavljivanje u Zavod za zapošljavanje u zakonskom roku, kao i problem zaposlenih osoba za koje poslodavci ne uplaćuju doprinose za obvezno zdravstveno osiguranje.

- Na kraju okruglog stola upućena je zahvala svima koji su dostavili konstruktivne prijedloge za poboljšanje zdravstvenog sustava u BiH, ali uz napomenu da bez zajedničkog dogovaranja i istupanja na svim razinama, neke od navedenih mjera za poboljšanje zdravstvenog sustava za dobrobit Hrvata neće biti ostvarive - stoji u priopćenju.

U njemu se dodaje kako je neophodno i na sve nacrte i prijedloge pravne legislative prilikom davanja mišljenja, prijedloga i sugestija istupati zajednički sa usuglašenim stavovima, inzistirati na povratnim informacijama i ne dopustiti donošenje propisa iz oblasti zdravstva ako isti nisu stvarno koordinirani od strane županija, nego samo formalno proslijeđeni na očitovanje nakon čega se isti donose u formi prvobitnog prijedloga.

Kopirati
Drag cursor here to close