Kaki

''Hrana bogova'': Japanska jabuka - idealna namirica koja čuva zdravlje

Lifestyle / Zdravlje | 07. 12. 2016. u 08:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Male, okrugle i u boji zalazećeg sunca, kaki je poput ostalog voća bogat antioksidansima i vlaknima. U našem se podneblju ova vrsta jabuka sve češće uzgaja.

Pojedine sorte ukusne su čim se uberu, ali druge pak nisu odmah za jelo i moraju još dozreti. U tom slučaju možete ih staviti pored drugog voća koje otpušta plin etilen, poput banana, pa će i prije biti dovoljno mekane za jelo, piše T-portal.

Budući da dozrijeva u kasnu jesen, kada već krenu temperature oko nule, kaki je idealna namirnica koja čuva zdravlje u ovo doba godine siromašno svježim voćem i povrćem.

Zreo kaki narančaste je boje i naziv mu u prijevodu znači 'hrana bogova'. Porijeklom je iz Kine, rasprostranio se u Koreju i Japan, gdje su nastale nove sorte pa zatim stigao i u Europu.

Ovisno o sorti, može biti više ili manje okrugao, plosnat ili izdužen. Unutrašnjost, odnosno sočno meso pak izgledom podsjeća na rajčicu. Mnogi ne znaju kako ga točno očistiti i jesti, ali zapravo samo treba odstraniti peteljku i narezati po želji, primjerice na kriške.
Zimi je idealan za bolje zdravlje

Za razliku od nekog drugog voća, kaki ima malo vode, a puno ugljikohidrata, oko 95 posto. U 100 grama kakija krije se 80 kalorija, oko 19 grama ugljikohidrata, od čega su glukoza i fruktoza u jednakom omjeru i manja količina saharoze. No kora i pulpa bogate su vlaknima. U 100 grama kakija može se pronaći čak 3,6 grama vlakna. Uz spomenuti vitamine C i B-kompleks, sadrži minerale kao što je mangan, kalij i željezo.

Inače se preporučuje kod problema s redovnom probavom, čisti jetru od masnoća i jača živčani sustav.

Birajte lijepe, neoštećene plodove s kratko podrezanom peteljkom. Neka vas ne zavara ako je jabuka tvrda jer kora je osjetljiva i lako se može oštetiti. Ako ste kupili tvrđe plodove pustite ih da dozrele još nekoliko dana. Nakon kupnje, čuvajte ih na hladnom i prozračnom mjestu, piše T-portal.

Kako bi što prije dozrele, osim uz bananu, možete ih staviti nekoliko dana u vrećicu s jabukom. Plod je spreman za konzumaciju ako je mekan na dodir, inače će biti gorka okusa. Čak se mogu i zamrznuti, a u zamrzivači ih možete čuvati osam mjeseci.

Ljubitelji ovih ukusnih jabuka rade pekmez ili džem, stavljaju ih u salate, rade sladoled ili ih koriste kao sastojak za sočne voćne kolače.

Kopirati
Drag cursor here to close