Svjetski dan darivatelja krvi

Darujete li krv?

Ovaj datum je i prilika da se iskaže zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim davateljima krvi za dragocjenu tečnost kojom spašavaju ljudske živote.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 06. 2022. u 08:38 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas se obilježava Svjetski dan darivatelja krvi. Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine podsjetili su kako darivatelji krvi ne daruju samo krv, nego život koji čeka da počne živjeti.

”Četrnaesti juni je izvrsna prilika da se pridružite porodici darivatelja krvi. Ne zaboravite, vaših 15 minuta može spasiti i do tri života“, podsjetili su iz Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH.

Istovremeno, ovaj datum je i prilika da se iskaže zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim davateljima krvi za dragocjenu tečnost kojom spašavaju ljudske živote.

Definiciju dobrovoljnog darivanja krvi odredili su Međunarodno udruženje transfuziologa (ISBN), Međunarodni crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta.

Prvi Svjetski dan darivatelja krvi obilježen je 14. lipnja 2004. godine, a u lipnju 2005., na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije ministri zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno su dali izjavu o potpori dobrovoljnim, neplaćenim davateljima krvi. Donijeli su rezoluciju kojom su 14. lipnja proglasili Svjetskim danom darivatelja krvi u čast nobelovca dr. Karla Landsteinera, rođenog 14. lipnja 1868. godine koji je razvio sustav određivanja krvnih grupa.

Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o potrebi za sigurnom krvlju diljem svijeta i ohrabrivanje pojedinaca da redovito doniraju krv, kako bi krv bila dostupna za sve kojima je potrebna.

Kopirati
Drag cursor here to close