36,7 milijuna zaraženih

Danas je Svjetski dan borbe protiv AIDS-a - Svakih 17 sekundi jedna osoba se zarazi HIV-om

U svijetu je 2016. godine s HIV infekcijom živjelo 36,7 milijuna ljudi
Lifestyle / Zdravlje | 01. 12. 2017. u 08:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svijetu se već gotovo tri desetljeća 1. prosinca obilježava kao Svjetski dan AIDS-a, sa ciljem podizanja svijesti javnosti o infekciji HIV-om i AIDS-u, ali i radi o prevenciji zaraze HIV-om, te dostupnosti terapije čijom se primjenom postiže gotovo normalno očekivano trajanje života zaraženih, kao u zdravoj populaciji.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana AIDS-a je "Pravo na zdravlje" i promoviranje važnosti jednakih prava na zdravlje za sve ljude diljem svijeta. To znači da svi, uključujući i ljude koje žive s infekcijom HIV-om, imaju pravo na prevenciju i liječenje, pravo donošenja odluke vezane za svoje zdravlje i pravo na život pun poštovanja i dostojanstva, bez diskriminacije. Većina osoba zaraženih HIV-om su pripadnici marginaliziranih skupina u društvu, te ujedno osobe kojima se najčešće krši pravo na zdravlje.

U svijetu je 2016. godine s HIV infekcijom živjelo 36,7 milijuna ljudi, od čega je 1,8 milijuna bilo novootkrivenih slučajeva zaraze, a milijun ljudi umrlo je od posljedica AIDS-a. Na globalnoj razini preventivni programi su u odnosu na 2000. pridonijeli smanjenju broja novih infekcija HIV-om za oko 35 posto, a poboljšanje dostupnosti antiretrovirusnih lijekova je smanjilo broj smrti od posljedica infekcije HIV-om i AIDS-a za oko 45 posto u odnosu na 2005. godinu.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) navodi kako je u 2016. godini u 31 europskoj zemlji zabilježeno ukupno oko 29.000 novih slučajeva infekcije HIV-om i AIDS-a, što čini opću stopu od 5,9 na 100.000 stanovnika. Također, broj slučajeva AIDS-a i smrti od AIDS-a u zadnjih dvadesetak godina ima silazni trend pojavnosti. ECDC kao poruku ovogodišnjeg Svjetskog dana AIDS-a naglašava problem kasnih dijagnoza i važnost osiguranja dostupnog testiranja na HIV, uključujući testiranje u zajednici i inovativne pristupe testiranju.

AIDS u brojkama

Svakih 17 sekundi jedna se osoba u svijetu zarazi HIV-om, a od početka epidemije umrlo je 35 milijuna ljudi, podaci su Zajedničkog programa Ujedinjenih naroda za HIV/AIDS (UNAIDS) objavljeni u povodu Svjetskoga dana borbe protiv AIDS-a koji se obilježava u petak.
 
UNAIDS donosi pet ključnih brojeva kada je posrijedi zaraza HIV-om (virusom humane imunodeficijencije) i obolijevanje od AIDS-a.

17 sekundi

U svijetu je u 2016. virusom AIDS-a zaraženo 1,8 milijuna ljudi, što znači da se prosječno svakih 17 sekundi HIV-om zarazi jedna osoba ili godišnje 5000 ljudi.

Afrika - dvije trećine zaraženih

Među odraslim osobama ritam novozaraženih tek je neznatno manji u odnosu na prethodne godine: s 1,9 milijuna zaraženih u 2010. brojka je pala na 1,7 milijuna u 2016.
 
U Africi je još uvijek najveći broj novih slučajeva zaraze HIV-om - prosječno dvije trećine svih slučajeva. 

Prepolovljen broj zaražene djece

Kada je posrijedi zaraza među dječjom populacijom novih je infekcija nešto manje: od 2010. broj je prepolovljen i s 300.000 je u 2016. godini pao na 160.000.
 
Smanjen broj zaražene djece može se objasniti kampanjom otkrivanja zaraze HIV-om među trudnicama i primjenom antiretroviralne terapije koja sprečava prijenos HIV-a s majke na novorođenče. 

36,7 milijuna zaraženih 

Prema posljednjim podacima UNAIDS-a u svijetu danas s virusom HIV-a živi 36,7 milijuna ljudi.
 
Broj iz godine u godinu raste zbog još uvijek prilično brzog tempa novih slučajeva prijenosa virusa te zbog boljeg pristupa antiretroviralnim lijekovima zaraženih iz siromašnih zemalja, što seropozitivnima daje veće izglede za dulji život.

20,9 milijuna zaraženih ima pristup antiretroviralnom liječenju

Danas pristup antiretroviralnom liječenju u svijetu ima 20,9 milijuna ljudi. Ako se ti lijekovi uzimaju redovito, vrlo se uspješno sprečava razvoj i napredovanje bolesti te se uspješno smanjuje rizik od zaraze. Broj je gotovo triput veći nego 2010. godine.
 
Rezultat: smrtnost povezana s obolijevanjem od AIDS-a u svijetu je od 2005., kada je evidentirano 1,9 milijuna mrtvih, smanjena za gotovo 50 posto i u 2016. je iznosila milijun oboljelih.
 
Od početka epidemije 1981. od posljedica AIDS-a u svijetu je umrlo 35 milijuna ljudi, podaci su UNAIDS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close