Sve je više oboljelih

Sve je više oboljelih od Parkinsonove bolesti: Poziv na akciju za bolju skrb i pristup lijekovima u HNŽ

Građanska inicijativa ''Parkinson i Mi'' ujedinila je osobe s dijagnozom Parkinsonove bolesti da što bolje doprinesu olakšavanju tegoba s kojima se susreću osobe s ovom bolešću.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 04. 2024. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih godina nažalost pojavljuje se sve veći broj oboljelih od ove bolesti za koju se kaže ''Od Parkinsona se ne umire, ali se s njim umire'', a što je znakovito donja granica se rapidno spustila na mlađe osobe u čak ranim dvadesetima, rečeno je za Bljesak.info iz Građanske inicijative ''Parkinson i Mi'' koji su uputili poziv svim oboljelim osobama od Parkinsonove bolesti radi organiziranja u svrhu stavljanja lijekova na listu Zdravstvenog osiguranja u HNŽ. 

Možete se javiti na [email protected].

Građanska inicijativa ''Parkinson i Mi'' ujedinila je osobe s dijagnozom Parkinsonove bolesti da što bolje doprinesu olakšavanju tegoba s kojima se susreću osobe s ovom bolešću.

''Parkinsonova bolest je nedovoljno i čak pogrešno percipirana u javnosti tako da su osobe pogođene ovom bolešću zapostavljene u društvenom životu kao ravnopravni građani. Stvaranje preduvjeta s potporom za olakšavanje izoliranosti i društveno uključivanje oboljelih od Parkinsonove bolesti kroz rad i društvene aktivnosti pomoglo bi pored ove inicijative za stavljanje lijekova na listu'', kažu iz inicijative ''Parkinson i Mi''.

Lijekovi koje koriste osobe s Parkinsonovom bolesti su prilično skupi, navode, osobe s ovom bolešću su prisiljene da se snalaze svako na svoj način.

''Poželjno bi bilo da se primjerice lijekovi (najviše korišteni) Requip Modutab i Selegilin stave na listu pored Madopara koji je već na listi. Cijene lijekova (ovisno od stanja bolesnika) kreće se od 120KM pa na više. Pored standardnih lijekova preporučljivo bi bilo i koristiti vitaminske i mineralne suplemente koje većina osoba pogođenih ovom bolešću ne može priuštiti i dodatno olakšati svakodnevni život'', navode iz inicijative u nadi da će im se javiti što više osoba s ovom bolešću da bi što preciznije artikulirali našu problematiku.

Kopirati
Drag cursor here to close