BoHeMSA

"Jedan preventivni pregled nas ne košta ništa, a bolest nas može koštati cijelog života!"

Papa-test je jednostavna, neinvazivna, bezbolna, lako dostupna medicinska pretraga kojom se uzima mala količina površinskih stanica rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 01. 2023. u 18:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Medicinskom fakultetu u Mostaru održana je radionica na temu PAPA testa.

Radionica je održana u organizaciji Udruženja studenata medicine Bosne i Hercegovine BoHeMSA.

Predavač je bila doc. dr. sc. Tatjana Barišić, specijalistica ginekologije i porodništva SKB Mostar.

Više govoriti o prevenciji

''Rak vrata maternice je nakon karcinoma dojke, drugi po učestalosti najčešći zloćudni tumor ženskih spolnih organa, te teme prevencije ove bolesti zaslužuju da se što više o njima u javnosti govori. Rak vrata maternice u 99,7% slučajeva uzrokovan je infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Zbog toga je važno informirati i educirati žene o HPV-u i njegovoj ulozi u razvoju predstadija i samog raka vrata maternice. Pozitivan rezultat testiranja na HPV ne znači nužno da imate rak ili da ćete ga dobiti! Testiranje na HPV preporučuje se nakon 30. godine života'', kazala je Barišić.

Papa-test je jednostavna, neinvazivna, bezbolna, lako dostupna medicinska pretraga kojom se uzima mala količina površinskih stanica rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice.

Uzorak stanica zatim se šalje u citološki laboratorij gdje se analizira pod mikroskopom. Papa-test ponajprije služi za otkrivanje promjena na stanicama vrata maternice.

Optimalan interval između dva Papa-testa (ako su prethodni Papa-testovi bili uredni): ∞ interval od tri godine optimalan je u životnoj dobi od 25 do 49 godina ∞ interval od pet godina optimalan je u dobnoj skupini od 50 do 64 godine.

Ponosni na odaziv studenata

Voditeljica projekta i lokalni dužnosnik medicinske edukacije pri BoHeMS-i Lucija Golemac poručila je kako je ponosna na odaziv studenata.

''Ipak sve kreće od nas studenata medicine na kojima je odgovornost i obveza da širimo znanje u javnosti o važnosti obavljanja PAPA testa. Zahvalila bih se ovim putem našem dekanu, izv. prof. dr. sc. Ivanu Ćavaru na odanosti i pomoći pri realizaciji projekta. Također bih se zahvalila našoj profesorici dr. Tatjani Barišić na nesebičnom prenošenju znanja kako knjiškog tako i životnog. Zahvale idu i svim prisutnim koji su sudjelovali na radionici. Našim sponzorima Inel d.o.o., Leda d.d., Suton d.o.o., Džida ketering, Clarity skin, slastičarna Dora, Glory decor te Copy House Mostar, veliko hvala što su stali uz studente medicine i pomogli nam upotpuniti realizaciju ove radionice koja se izvodila u sklopu projekta "Stop raku vrata maternice'', navela je.

Kopirati
Drag cursor here to close