koronavirus

BiH još uvijek bez novog soja koronavirusa "Arcturus"

Kako kažu iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, neki od uobičajenih simptoma kod odraslih uključuju vrućicu, grlobolju, curenje iz nosa, kašalj, umor i proljev.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 04. 2023. u 16:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi soj koronavirusa arcturus koji je prijavljen u 33 zemlje, još uvijek nije potvrđen u Bosni i Hercegovini, rečeno je Feni iz federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

"Od 17. travnja 2023. varijanta XBB.1.16 prijavljena je u 33 zemlje, većina u Indiji, a također i u SAD-u, Singapuru, Australiji, Kanadi, Japanu i Ujedinjenom Kraljevstvu, nedavno u Sloveniji. U Bosni i Hercegovini prema dostupnim podacima nije potvrđen XBB.1.16. ali za očekivati je širenje Europom", rekli su iz Zavoda.

Rekli su i kako je podvarijantu Omicrona XBB.1.16, također poznatu kao "Arcturus", Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) 22. ožujka klasificirala kao novu varijantu pod nadzorom nakon što je otkriveno da se brzo širi u mnogim dijelovima svijeta.

Otporniji na imunitet

Noseći dodatne šiljaste mutacije, dodaju iz Zavoda, varijanta arkturus smatra se prenosivijom i otpornijom na imunitet od svojih prethodnika. No, s druge strane, ograničeni podaci ne pokazuju bitnu razliku u odnosu na druge varijante kada je riječ o putu infekcije, načinu prijenosa i kliničkim manifestacijama.

Kada su u pitanju simptomi arkturusa, oni se ne razlikuju mnogo od prethodnih sojeva, bolest uglavnom ostaje blaga, a u slučaju ranjive populacije poput djece i starijih osoba, može izazvati malo drugačije simptome.

Simptomi

Kako kažu iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, neki od uobičajenih simptoma kod odraslih uključuju vrućicu, grlobolju, curenje iz nosa, kašalj, umor i proljev.

Simptomi varijante XBB.1.16 prijavljeni kod djece su visoka temperatura, kašalj i negnjojni konjunktivitis koji svrbi, pojašnjavaju dodatno iz Zavoda i napominju kako se većina djece uz simptomatsko liječenje vrlo dobro oporavlja.

Što se tiče prevencije, ona ostaje ista uz naglasak na docjepljivanje rizičnih skupina dostupnim cjepivima protiv covida-19.

Kopirati
Drag cursor here to close