Sve po planu

Beroš: Hrvatska bez smrtnih slučajeva nakon cijepljenja

Beroš je naveo da je sedmodnevna stopa incidencije na sto tisuća stanovnika cijepljenih na današnji dan 14.9, što Hrvatsku svrstava na 13. mjesto u EU.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 07. 2021. u 16:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš izrazio je zadovoljstvo time kako su se vlada i nadležna tijela nosili s epidemijom koronavirusa od sredine siječnja do konca svibnja ove godine.

"Vlada i nadležna tijela pravodobno su i učinkovito donosili rješenja na dobrobit funkcionalnosti svih sustava, s ciljem zaštite života i zdravlja nacije", rekao je Beroš, izvješćujući sabor o učincima provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti za epidemije covida.

"Činjenice ukazuju na to da se ni u jednom trenutku nije dogodilo da je bolesnicima uskraćena optimalna zdravstvena skrb", pohvalio se.

Beroš je podsjetio na to da je treći val zaraze počeo koncem veljače i početkom ožujka, istaknuo da su se bolnice i zdravstvene ustanove kontinuirano prilagođavale epidemiološkoj situaciji, organizirajući svoj rad za zbrinjavanje pacijenta.

Naveo je da se broj kreveta u primarno-respiratornim intenzivističkim centrima kretao od 1539, koliko ih je bilo 1. siječnja, do 836 kreveta 31. svibnja. Najveći broj hospitaliziranih bio je 26. travnja - 23.015, prenosi Hina. 

"Na raspolaganju smo imali 930 respiratora, osigurani su bili potreban broj zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, potrebna medicinska oprema, razni uređaji", rekao je.

Rovinj cijepio 80 posto stanovništva

Ministar zdravstva govorio je i o kampanji cijepljenja te je naglasio da je najveći obuhvat cijepljenih u Zagrebu, 52.6 posto te u Rovinju, koji je procijepio 80 posto stanovništva.

"To govori o velikom stupnju osobne odgovornosti", istaknuo je.

Naveo je i da je, zaključno s 31. svibnja, naručeno, rezervirano 8.8 milijuna doza, a do konca 2023. još oko 10 milijuna doza.

Veće količine pristižu od početka svibnja, kada počinje i organizirano procjepljivanje, podsjetio je te je naglasio da se prate nuspojave cijepljenja te da među njima nema zabilježenih smrtnih ishoda.

Beroš je istaknuo da raste opseg cijepljenih djelatnika u zdravstvenom sustavu, na današnji dan prvom ih je dozom cijepljeno 81.2 posto, a drugom 71.9 posto.

Hrvatska na 13. mjestu

Ministar zdravstva Vili Beroš naveo je i podatak da je sedmodnevna stopa incidencije na sto tisuća stanovnika na današnji dan 14.9, što Hrvatsku svrstava na 13. mjesto u EU.

Izvješće, kaže, obrazlaže i ugrozu koju predstavlja širenje novih varijanti virusa, rezultati sekvencioniranja za 188 uzroka ukazuju da su 54.1 posto uzroci s dokazanom alfa, a 43 posto s delta varijantom.

Ministar zdravstva ističe da predmetno Izvješće pokazuje i važnost međuresorne suradnje, kako se to posebno vidi kod covid-potvrda. Među prvim smo članicama EU počeli s izdavanjem digitalne EU potvrde o cijepljenu, preboljenju i testiranju.

Na današnji dan ukupno je izdano 438 tisuća potvrda, naveo je Beroš.

Govorio je i o učincima poduzetih mjera na obvezno zdravstveno osiguranje.

HZZO je u izvještajnom razdoblju imao dodatne troškove za testiranje od 927 milijuna, za liječenje 931 milijun, za nabavu cjepiva 132 milijuna, a do danas 280 milijuna za rezervaciju cjepiva.

Kopirati
Drag cursor here to close