Obroci

Predavanje u Mostaru: Voće i žitarice nas čine nezdravima

Obroci prije i poslije treninga, razdoblja prije natjecanja i drugi principi sportske ishrane mogu se prilagoditi različitim uzrastima djece sportaša.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 03. 2018. u 00:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu navečer u organizaciji sportske akademije 'Mali most' iz Mostara, nutricionist i osobni trener Apollonas Georgios Kapsalis iz Grčke održao je predavanje za roditelje i djecu polaznike Akademije s tematikom poboljšanja sportskih i zdravstvenih performansa mladih sportaša. Predavanje je održano u prostorijama Španjolskog kutka u sklopu Koledža ujedinjenog svijeta (Gimnazija u Mostaru)

Uz veliko zanimanje roditelja i djece polaznika Sportske akademije 'Mali most', Kapsalis je uz simultani prijevod i vizualnu prezentaciju, u svom izravnom stilu, uzdrmao temelje svega onoga što se do sad smatralo zdravom ishranom.

Voće i žitarice nas čine nezdravima - istaknuo je. Uz bezbroj pitanja djece i odraslih, Kapsalis je dijelio savjete i objašnjenja o promjeni izvora namirnica i makronutrijenata.

"Živimo u dobu ubrzanog tempa života, nedostatka kvalitetnih i zdravih namirnica. Istovremeno ponuda brze i industrijski prerađene hrane značajno je ugrozila zdravlje i sportske mogućnosti djece diljem svijeta. Djeca koja se bave sportom i koja planiraju svoju buduću karijeru u profesionalnim vodama osobito su dotaknuta problemom neispravnog pristupa ishrani.

Pretjerana konzumacija šećera, pekarskih i industrijskih proizvoda od žitarica, hidrogeniziranih namirnica, umjetnih sladila, aditiva, konzervansa i druge prerađene hrane dovode do slabljenja organizma, pojava bolesti i upalnih stanja koje onemogućavaju ispravan razvoj mladog sportaša". - naglasio je Kapsalis.

Obroci prije i poslije treninga, razdoblja prije natjecanja i drugi principi sportske ishrane mogu se prilagoditi različitim uzrastima djece sportaša. Upravo radi toga, ciljano je prezentirao i demonstrirao kako se rade zdrave slastice bez šećera, kako se gradi budući prvak i kako izgleda tanjur za vrijeme natjecanja i u dane manje intenzivnih treninga.

Na kraju predavanja roditelji i djeca počastili su se domaćom organskom čokoladom bez šećera te jedinstvenim gumenim bombonama od bobičastog voća rađenim po recepturi ovog mladog nutricionista koji trenutno živi i aktivno djeluje u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close