Gay kolač

Sud odbacio žalbu u slučaju torte za istospolne brakove

Lifestyle / Seksualnost | 06. 01. 2022. u 15:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski sud za ljudska prava u četvrtak je odbio pravni prigovor koji je podnio jedan aktivist za prava homoseksualaca u sjevernoirskom takozvanom slučaju gay kolača.

Sud je odlučio da je tužba nedopuštena jer tužitelj, Gareth Lee, nije uspio iznijeti svoje argumente Europske konvencije o ljudskim pravima pred tijelima Ujedinjenog Kraljevstva i upotrijebiti sve sudske puteve Ujedinjenog Kraljevstva.

''Podnositelj zahtjeva nije se pozvao na svoja prava iz Konvencije ni u jednom trenutku u domaćem postupku'', presudili su suci ECHR-a u konačnoj odluci, prenosi Politico.

Lee, 52-godišnji britanski borac za prava homoseksualaca i član LGBTQ+ organizacije Queerspace, podnio je slučaj ECHR-u nakon što je Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio da nije diskriminiran na temelju svoje seksualne orijentacije, kada je pekara čiji vlasnici su kršćani u Belfastu odbila napraviti tortu sa sloganom “Podrži istospolni brak”. Lee je tvrdio da mu Vrhovni sud "nije dao odgovarajuću težinu" prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Sve je počelo u svibnju 2014. kada je Lee naručio tortu od 36,50 funti iz pekare Ashers s natpisom "Podrži istospolni brak" i logotipom Queerspacea za događaj koji su organizirali aktivisti za istospolne brakove u Sjevernoj Irskoj.

Vlasnici pekare, Daniel i Amy McArthur, koji se drže vjerskog uvjerenja da je jedini prihvatljiv oblik braka između muškarca i žene, prvo su preuzeli narudžbu, ali su kasnije odbili napraviti tortu zbog slogana “Podrži istospolni brak”.

Lee je pokrenuo sudski postupak protiv vlasnika i pekare zbog diskriminacije zbog seksualne orijentacije. Pobijedio je na sudu u Sjevernoj Irskoj, ali su se McArthuri žalili na odluku, tvrdeći da nisu diskriminirali Leeja.

Slučaj je dospio na Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva, koji je 2018. presudio da Lee nije diskriminiran jer prigovor McArthurovih "nije na gospodina Leeja, već na to da se od njih traži da promovira poruku na torti".

 

Kopirati
Drag cursor here to close