Poslovna uspješna žena

Emica Ćorić, jedina žena koja zna napraviti dijete

Lifestyle / Putujte s nama | 08. 04. 2014. u 07:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Emica Ćorić pionir je u svom poslu, u Mostar i Hercegovinu donijela je nešto novo, a kako kaže ponosna je što je svoje znanje i višegodišnje iskustvo rada sa Nobelovcima donijela u svoju zemlju, gradeći neki novi put koji nas približava europskim standardima.

Emica je direktorica i vlasnica Centra za reproduktivnu medicinu IUNO u Mostaru od 2008 godine. Završila je UNESCOV privatni koledž u Stuttgartu, a s ponosom može reći da je to jedini takav koledž u Njemačkoj, koji prima samo 120 studenata godišnje, od kojih skoro pa nema stranaca.

''Nemojte biti obeshrabreni ukoliko vam se zatvori deset vrata ispred nosa, na jedanaestim će netko prepoznati potencijal.''

Rad s Nobelovcima

''Vratila sam se u Mostar 2009. godine, iz kojeg emotivno nikad nisam ni otišla. Otišla sam samo fizički, jer su moji roditelji tako odlučili i jer sam tada bila isuviše mlada da znam, a i da odlučim što je najbolje za mene. Nisam se pokajala što sam se vratila. Danas, gledajući nisam se pokajala ni što sam otišla, tada sam bila primorana, a poslije sam priliku koja mi se pružila nizom nesretnih okolnosti iskoristila i postala ovo sto danas uspješna žena Hercegovine'', rekla je u razgovoru za Bljesak.info Emica Ćorić.

Kako nam je ispričala Emica poslije školovanja počela je raditi na čuvenom Max Panck Institutu u timu Nobelovaca, gdje je dobila jedno ogromno iskustvo i o životu i o radu.

''Moj "prvi" Nobelovac je bila žena koja se zove prof. dr. Christine Nuslein Vollhard, koja je Nobelovu nagradu dobila iz biologije za embrionalni razvoj. Vjerujte, kad svoju karijeru započnete pored žene koja ima Nobelovu nagradu, onda je put kojim ćete i sami krenuti sasvim jasan'', ispričala nam je Emica o svojim počecima karijere.

Neplodnost nije bolest

Na samom početku 2008. godine, Emicia je osnovala laboratorij s dva suradnika, koji je s remenom prerastao u Centar za reproduktivnu medicinu sa više od deset suradnika. Trenutno, kako Emica kaže, prerasta u Multidisciplinarnu Ustanovu.

''Naš se centar ovako razvija jer jednostavno potreba naših pacijenata je velika i neplodnost je sve veći problem. Statistički gledano, svaki peti par ima problema s "plodnosti". Iskoristila bih također, ovu priliku te uputila molbu svim parovima koji imaju problema, da ne čekaju duže razdoblje da potraže pomoć, neka se ne boje, neplodnost nije bolest i nekad nakon par jednostavnih pretraga se problem ukloni!'', pozvala je Emica.

Iako je ova uspješna poslovna žena za sada odabrala karijeru kao svoj put, vjeruje u kombinaciju majčinstva i karijere.

''Iskoristila bih ovu priliku te uputila molbu svim parovima koji imaju problema, da ne čekaju duže razdoblje da potraže pomoć, neka se ne boje, neplodnost nije bolest.''

''Naravno podržavam žene koje idu tim putem jer to je jedan težak put, pun trnja, pogotovo kod nas. Iz svog iskustva mogu reći, znači nisam majka, odlučila sam se za karijeru, nisam se pokajala, ali bi preporučila svim ženama da ponašaju ostvariti kombinaciju. Da se ne odlučuju samo za jedno ili drugo, jer idu modernija vremena i sve će više biti uspješnih žena na vodećim položajima. Mislim da se ne trebamo obazirati na geografsko područje, nije bitno živimo li u Hercegovini ili negdje na zapadu, bitan je cilj koji nas vodi kroz život i koji se mora ostvariti'', savjetovala je Emica, koja ističe kako se ne treba plašiti okruženja u kojem se nalazimo.

Ne treba se bojati svojih ideja

''Ne treba se bojati svojih ideja, nemojte prezati ni od malih ni od velikih projekata. Nemojte biti obeshrabreni ukoliko vam se zatvori deset vrata ispred nosa, na jedanaestim će netko prepoznati potencijal. Radim tzv. muški posao, u svijetu muškaraca i mogu za sebe reći da sam jedina žena koja, na ovim prostorima, zna napraviti dijete'', ohrabrujuće je nadodala.

Nadodaje kako misli da je teško opstati u 'muškom svijetu' i biti poduzetna žena, pogotovo je teško mladim djevojkama. No, ipak Emica je entuzijastičnog mišljenja.

''Cilj je inače jako bitan u životu on je zvijezda vodilja, koja barem mene vodi kroz život. Poručila bi svim ženama u "muškom svijetu" da ne gube cilj koji su sebi postavile, i da najjači i najuspješniji muškarci u našem okruženju, prepoznaju potencijal i tada mogu biti samo od pomoći!

I za sami kraj, samom činjenicom da sam ja žena i da sam uspješna je dokaz da su rad, kapacitet i kvaliteta razbili višestoljetnu predrasudu da su žene slabiji pol i da se poslovi dijele na mušake i ženske''.

Kopirati
Drag cursor here to close