Netko ih zove i ćurlik

VIDEO | Ovako Ante iz Rame pravi tradicionalne, ali već zaboravljene, trubaljike

Jedan od običaja koji je nestao u potpunosti, bilo je pravljenje trubaljike/ćurlika.
Lifestyle / Zabava | 05. 05. 2023. u 15:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S napretkom tehnologije, promjene su postale puno brže nego je to bilo prije nekih pedesetak godina. Dolaze novi ljudi, s njima neki novi običaji, koji nemaju puno veze s onima od prije 40 – 50 godina.

Možda bi pjesma ''Andrija Čordaš'', Najboljih hrvatskih tamburaša bila dobar opis stanja nekad i sad. Sela su ostala bez ljudi, kuće bez djece, njive i livade bez stada.

Nema djece, čobana, nema stada ovaca niti goveda koja su ne baš tako davno bila sastavni dio krajolika, piše Rama-Prozor.info.

"Već od ranog proljeća, čim bi uvjeti dopustili, svaka obitelj svoju stoku vodila bi na ispašu, a njeni čuvari, najčešće su bila djeca. Djeca kao djeca, uz obvezu, pronalazila bi i zabavu i tako kratila vrijeme do povratka kući. Jedan od običaja koji je nestao u potpunosti, bilo je pravljenje trubaljike/ćurlika", kazao je za portal Rama-Prozor.info Ante Franjušić.

Dolaskom Jurjeva, krenula bi i izrada trubaljika čiji bi se zvukovi čuli po svim selima.

Trubaljika/ćurilk izrađivao bi se od vrbove kore koja se odvajala od drveta i spiralno namotavala u obliku lijevka. Na kraju izrade, kora bi se učvrstila, najčešće oštrim trnom i tako bi se dobio instrument za sviranje.

Kopirati
Drag cursor here to close