Zasluženo?

Time odlučio: Ovo je osoba godine

Osoba 2021. godine je Elon Musk, najbogatiji čovjek svijeta, koji nema kuću, budući da je svih svojih sedam nekretnina prodao i živi u kućici koju mu iznajmljuje njegova kompanija SpaceX.
Lifestyle / Zabava | 13. 12. 2021. u 16:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki magazin Time odabrao je osobu godine.

Osoba 2021. godine je Elon Musk, najbogatiji čovjek svijeta, koji nema kuću, budući da je svih svojih sedam nekretnina prodao i živi u kućici koju mu iznajmljuje njegova kompanija SpaceX. Time je objavio portret Elona Muska na naslovnici i opširan tekst o jednoj od najpoznatijih osoba današnjice.

"Elon Musk je cijeli život prkosio hejterima; sada je, čini se, konačno u poziciji da ih postavi na njihovo mjesto. Jer 2021. je bila godina Elona Muska. U travnju je SpaceX dobio NASA-in ekskluzivni ugovor za postavljanje američkih astronauta na Mjesec prvi put od 1972. U svibnju je Musk bio domaćin Saturday Night Livea. U listopadu, rent-a-car div Hertz najavio je da planira dodati 100.000 modela Tesla u svoju flotu", piše Time.

Musk, težak 250 milijardi dolara, najbogatija je osoba u povijesti, barem na papiru. Vlasnik je Tesle i SpaceX-a. Bavi se kriptovalutama, solarnom energijom, želi naseliti Mars. Svojim objavama na Twitteru svakodnevno šokira javnost i drma tržištem kriptovaluta, prenosi Index.hr

Musk je rođen 28. lipnja 1971. u Južnoj Africi kao sin Maye Musk, manekenke i nutricionistice iz Regine, i Errola Muska, južnoafričkoga inženjera elektromehanike, pilota i mornara. Diplomirao je ekonomiju i fiziku na Sveučilištu u Pennsylvaniji, a zatim se preselio u Silikonsku dolinu. Njegov poslovni put krenuo je nakon što je s mlađim bratom osnovao programersku firmu Zip2, a 1999. godine braća su prodala tvrtku AltaVisti (jednom od prvih internetskih pretraživača) za 307 milijuna dolara te dodatna 34 milijuna u dionicama.

Već 2000. godine Musk je sufinancirao projekt PayPal, sustav plaćanja putem interneta, koji je Musku donio velik uspjeh te, na kraju, i pozamašnu zaradu od 1.5 milijardi dolara koliko mu je eBay platio u dionicama.

Nakon Paypala, Elon Musk ulaže sav svoj novac u SpaceX, tvrtku koju je osnovao prije točno 20 godina. U veljači 2004. godine, Musk je uložio u tvrtku Tesla i pridružio se Teslinom upravnom odboru kao njegov predsjednik. Nakon financijske krize u 2008. godini Musk preuzima vodstvo tvrtke kao izvršni direktor i arhitekt proizvoda, a te pozicije drži i danas.

Elon Musk često je govorio o teškim počecima svoje karijere. Pričao je da je nakon otvaranja firme Zip2 spavao u svom uredu jer si nije mogao priuštiti najam i stana i ureda. Također, nije sakrivao emocije i suze prisjećajući se velike krize 2008. godine kada je tvrtka Tesla bila na rubu bankrota.

Musk je otac šestorice sinova.

Kopirati
Drag cursor here to close