Al Bundy

Slavu stekao kao mrzovoljni prodavač cipela i glava moderne obitelji

Edward O'Neill, Jr. rođen je na današnji dan prije 75 godina, 12. travnja 1946. godine u Youngstownu u američkoj državi Ohio. Dva je puta nominiran za Zlatni globus (oba puta za ulogu koja mu je obilježila karijeru).
Lifestyle / Zabava | 12. 04. 2021. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Page Six / Edward O'Neill, Jr. rođen je na današnji dan prije 75 godina, 12. travnja 1946. godine

Brojnu publiku nasmijavao je ulogom vječno namrgođenog prodavača cipela Ala Bundyja, koji je prezirao svoj posao, a nije se puno bolje ni osjećao kod kuće uz lijenu suprugu Peggy (Katey Sagal), disfunkcionalnog sina Buda (David Faustino) i kćer Kelly (Christina Applegate) skromne inteligencije u seriji Bračne vode.

Edward O'Neill, Jr. rođen je na današnji dan prije 75 godina, 12. travnja 1946. godine u Youngstownu u američkoj državi Ohio.

O'Neill je tekođer poznat po tome što je u većini TV serija i filmova glumio policajca, a dva je puta nominiran za Zlatni globus (oba puta za ulogu koja mu je obilježila karijeru).

Pohađao je srednju školu Ursuline, te je otišao studirati na Ohioško sveučilište u mjestu Athens, Ohio gdje je bio član Delta Sigma Fi bratstva, i Savezno sveučilište u Youngstownu.

O'Neill je 1969. potpisao ugovor za football momčad Pittsburgh Steelersali otpušten je prije početka sezone 1969./70.

Video: Married with Children Theme Song

Kasnije, u Bračnim vodama, O'Neill tumači bivšu zvijezdu američkog nogometa (footballa), koja nije uspjela ostvariti karijeru, ali koja konstantno prepričava priče iz tih dana.

Njegova omiljena zanimacija bilo je gledanje utakmica na TV-u, prisjećanje na svoje 'uspješne' sportske dane i ispijanje piva, a sitcom je punih 11 sezona zabavljao Amerikance, ali i cijeli svijet.

O'Neill je, prije nego što je postao glumac, predavao društvene studije (slično sociologiji) u Youngstownu.

Glumio je u filmovima 'Sakupljač kostiju', 'Mali divovi' i 'Spartan', a filmski debi bio mu je u filmu 'Deliverance'. Utjelovio je narednika Joea Fridaya u kriminalističkoj seriji 'Dragnet', a u seriji 'Zapadno krilo' pojavio se u ulozi guvernera Erica Bakera.

Foto: Film Journal / Dvije životne i glumačke faze Eda O'Neilla

Nakon iznimno popularnih 'Bračnih voda', najviše pozornosti izazvao je ulogom Jaya Pritchetta, situiranog vlasnika tvrtke za uređenje doma, strastvenog obožavatelja golfa i svoje tridesetak godina mlađe supruge Glorije (Sofia Vergara).

Jay je glava Moderne obitelji, popularnog sitcoma koji je prošle godine emitirao svoju posljednju od 250 epizoda, a serija je osvojila i Zlatni globus.

Oženjen je glumicom Catherine Rusoff (66). Par se 1989. rastao, no ponovno su se vjenčali 1993. i otad su zajedno.

Video: Best Of Jay Pritchett 2009 - 2019 ★ Modern Family | Ed O'Neill
Kopirati
Drag cursor here to close