Sjećate li se?

Priča o kultnom makarskom disku: "Cili bi se Split i Hercegovina liti preselili ovde"

Sve je započelo zapravo veoma davne 1979. godine, kad je na rečenom mjestu u srcu Makarske otvoren preteča budućeg diska, jednog od budućih najpopularnijih u Dalmaciji svih vremena.
Lifestyle / Zabava | 06. 03. 2024. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjećate se diskoteke "Merlin" u Makarskoj? A "Opere", na istome mjestu? Ako je odgovor niječan, mlađi ste od pedeset; u tom slučaju ipak biste se mogli sjetno osmjehnuti na spomen diskokluba "Petar Pan", koji je postojao na mjestu od 2008. do 2018. godine.

Nakon toga započelo je razdoblje hibernacije, koje je ovih dana kulminiralo prenamjenom objekta u budući hotel.

Sve je započelo zapravo veoma davne 1979. godine, kad je na rečenom mjestu u srcu Makarske otvoren preteča budućeg diska, jednog od budućih najpopularnijih u Dalmaciji svih vremena, piše Slobodna Dalmacija.

Klub se zvao "Mak" i bio je u društvenom vlasništvu, otvoren u čast početka Mediteranskih igara u Splitu, koje su zapravo trebale izdignuti cijelu Dalmaciju. 

Veteran DJ Spajić

Bilo kako bilo, "Mak" uskoro prelazi u ruke privatnog zakupca, koji mu daje tada puno pomodnije ime: diskač postaje "Merlin". Bilo je to u doba kad je rastao i istoimeni bend, koncem osamdesetih pa negdje do početka Domovinskog rata.

Među veteranima toga doba je i DJ Zoran Spajić, danas 71-godišnjak, pravi "dinosaur" među disk-džokejima, k tomu još uvijek aktivan!

"Nije mi se sviđa, ali druge smo dancere puštali: Kasandru, ET, čak i Vlatku Pokos. U disku san proša i rat, tada smo radili iznenađujuće dobro; ljudima je triba ispušni ventil, zabavljali su se ka da nema sutra. I nikad nikakvih problema", prisjeća se Spajić.

Hercegovci "harali" po klubovima

"Tih su godina kod nas puno dolazili Hercegovci jer u Hercegovini nije bilo diskoklubova, a sad je obrnuto: naša se mladost odlazi isplesati u Hercegovinu jer kod nas nema gdje" tužno primjećuje DJ veteran iz Makarske.

Spajić objašnjava da nije kod njih bilo "vipova" ni klasnih podjela, svaki je gost bio jednako važan i dobrodošao, pod uvjetom da je pristojan. Ulaz se plaćao kad su bili koncerti – a bilo ih je puno, puno… Puštali su se "Prljavci", "Valjak", ET, jako je bila popularna i "Crvena jabuka" tih godina. Gostovali su nam Oliver, "Daleka obala", Dino Dvornik, Severina.

Petar Pan

Na scenu dolaze Splićani Goran Gogo Boljat i Marko Bralić zvani Keto. Oni posao vode deset godina, od recesijske 2008. do 2018. godine.

Klub "Petar Pan" je niknuo u prostorijama "Opere", koju je kupio proslavljeni hrvatski nogometni reprezentativac Alen Bokšić, a gotovo cijela sportska elita okupila se 2008. godine na njegovu otvaranju.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 

Objavu dijeli Petar Pan Club Makarska (@petarpanclub)

"Kakvo je to otvorenje bilo! Kum diskoteke bio je nogometaš Ivan Rakitić, nema ko nam nije piva i gostova; cili Split bi se liti priselija u Makarsku! Bija je to najbolji izlazak, nešto ka odlazak u “Faces” u Bolu dok je tamo bija đir; residenti su u "Petru Panu" bili DJ Dado, Robex i Chibi, a puštalo se najviše pop-muziku, i narodne", rekao je Keto, dobro poznat dionik noćne scene Splita.

"Čak nam je nastupila i DJ-ica u toplessu, Nikki Bellucci, a od naših – nema ko nije: Seve, Grašo, Rozga, Jole…", prisjetio se.

Od nekad megapopularnog diska, neponovljivog kao i mladost, ostat će tek memorijski zapis.

Kopirati
Drag cursor here to close