Aleksandar Dragaš

Objavljena monografija "Goran Bare - Budi ponosan"  

Bare nije samo stil i pojava koja plijeni pažnju publike i medija, kaže Dragaš u knjizi. On je i suština i bit, istinski a ne lažni propovjednik, karizmatik koji je na oltar umjetnosti polagao vlastiti život, radi umjetnosti krvario i odlazio "tamo g
Lifestyle / Zabava | 15. 11. 2019. u 14:07

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Monografija "Goran Bare - Budi ponosan" novinara i glazbenog kritičara Aleksandra Dragaša, objavljena pod egidom Croatia Recordsa, autorova je posveta tom legendarnom vinkovačkom glazbeniku i njegovu djelu u godini u kojoj je obilježio 30 godina diskografske karijere i 35 godina od osnutka Majki, prenosi Hina.

U knjizi je Dragaš okupio neke svoje već objavljivane tekstove u Jutarnjem listu, dijelom izmijenjene i nadopunjene, te nove tekstove, u kojima je obuhvatio neke od najvažnijih značajki autorstva i biografskih činjenica Gorana Bareta, jednog od najznačajnijih rockera u povijesti regionalne glazbene scene, uključujući recenzije albuma, te stihove odabranih pjesama.

Bare nije samo stil i pojava koja plijeni pažnju publike i medija, kaže Dragaš u knjizi. On je i suština i bit, istinski a ne lažni propovjednik, karizmatik koji je na oltar umjetnosti polagao vlastiti život, radi umjetnosti krvario i odlazio "tamo gdje se mnogi nisu usudili ni zakoračiti".

Baretove pjesme primjeri su velike i kvalitetne, moćne i istinske, osjećajne i lijepe rock poezije, napominje, od onih ranijih poput "Svaku noć i svaki dan", "Ne mogu se kontrolirati", "Lutak iskrivljenog lica", "Iz sve snage", "Zbunjen i ošamućen", preko "Krvarim od dosade", "Mršavi pas", "Budi ponosan", "Fantastična vatra" i "Vrijeme je da se krene", "Mene ne zanima", "A ti još plačeš", "Baretov blues" te "Ostat ću svoj", "Put ka sreći", "Neka se čudo desi", "Svaki put kada odeš", "Čičin boogie", pa do novijih, "Pozovi me u ponoć", "Depresija", "Ljubav krvari", "Skarabej Go-Go", "Dobri anđeo te noći je pao" i "Teških boja".

One su također i zrcaljenje Baretova života, pjesme kojima je opisivao svoja stanja, svoje nemire, potrage i borbe, posrtanja i uzdizanja, dosadu i beznađe, ljubav i patnju, slobodu i ovisnost.

"Ako takve stihove i pjesme možda i nije mogao ispisati da nije prošao sve loše što droge i alkohol nose sa sobom, Bare je iz tog mračnog ponora na svjetlo dana iznio opus kakav je mnogim trezvenjacima nedostižna i grandiozna umjetnost, i to ne samo u garage rocku i proto-punku s kakvima su Majke provalili na jednu učmalu pop rock scenu, nego i u bluesu, folku i countriju", ocjenjuje autor.

"I zato ova monografija Gorana Bareta, slojevitog i kompliciranog čovjeka koji je ponekad osjećajan i drag, duhovit i zabavan, vispren i pronicljiv, nježan i dirljiv, a ponekad opak i svadljiv, bezobziran i mrgudan, destruktivan i mračan, težak i divlji. Citirajući njegove stihove, Bare je mršavi pas ostavljen bez gospodara, momak iz proklete kuće koji kupuje poklone sreći, razmetni sin koji je uvijek živio po svom", poručuje Dragaš.

Knjiga je bogato likovno opremljena, a u njoj se nalaze poveznica i jedinstveni kod za preuzimanje albuma "Baretov blues 21. stoljeća", koji sadrži najznačajnije pjesme Gorana Bareta po po izboru Aleksandra Dragaša.

Kopirati
Drag cursor here to close