Namještaljka tendera

Mućke s Cecom na Jahorini

Transparency international u BiH podnio je prijavu Agenciji za javne nabavke BiH zbog nepravilne primjene Zakona o javnim nabavkama BIH.
Lifestyle / Zabava | 26. 11. 2018. u 12:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još 13. rujna uprava Olimpijskog centra Jahorina najavila je veliki solistički koncert Svetlane Cece Ražnatović, a billbaordi na kojima se najavljuje koncert povodom puštanja u rad sustava za pravljenje umjetnog snijega već su odavno raspoređeni širom Republike Srpske, objavio je Transparency International.

Međutim, OC Jahorina je nabavku za organizaciju ovog koncerta raspisao tek 7. studenog, kojom se traži najpovoljniji ponuđač koji će osigurati gostovanje poznate folk-pjevačice, a prema procijenjenoj vrijednosti nabavke, cijena bi trebala biti oko 78.000 KM.

Iako je sve očigledno dogovoreno i prije tendera, s njim se poprilično zakasnilo, pa bi kratki rokovi mogli napraviti problem organizatoru koji je ulaznice već pustio u prodaju, navodi ova organizacija.

Održavanje koncerta predviđeno je za 1. prosinca, a 22. studenog je istekao rok za dostavljanje ponuda. Kako je do koncerta ostalo svega pet dana, problem bi se mogao pojaviti ako se na tender prijavilo više ponuđača, jer bi se u tom slučaju moralo čekati 15 dana na sklapanje ugovora.

Čak i da je najpovoljniji ponuđač izabran odmah, ugovor po zakonu ne bi mogao biti zaključen prije 7. stuednog, jer je ugovorni organ dužan ostaviti rok za eventualne žalbe nezadovoljnih ponuđača. Ukoliko ih bude, organizator neće moći potpisati ugovor do konačne odluke ureda za razmatranje žalbi.

Sve bi moglo proći kako je organizator planirao ako se prijavio samo jedan ponuđač, što bi potvrdilo apsurd samog raspisivanja tendera. Zbog svega je Transparency international u BiH podnio i prijavu Agenciji za javne nabavke BiH zbog nepravilne primjene Zakona o javnim nabavkama BIH.

Povod koncerta je svečano puštanje u rad sustava za pravljenje umjetnog snijega koje se održava 1. prosinca. Nešto slično već jednom je organizirano i to u predizbornoj kampanji, kada je Olimpijski centar Jahorina upriličio otvaranje umjetnog jezera za pravljenje umjetnog snijega iz kojeg će se napajati cijeli sustav. Velikoj svečanosti koja se odigrala 13. rujna prisustvovale su brojne osobe iz političkog i javnog života Republike Srpske. Kompletan sustav za umjetno osnježavanje puštan je u rad 18. studenog, a ponovo će svečano biti pušten u rad 1. prosinca, kada je i planiran veliki koncert.

 

Kopirati
Drag cursor here to close