Uživajte

Morine - Hercegovački Tibet

Više je teorija o nastanku imena. Jedne nagađaju da je dobila ime po obiteljima koje su ovdje davno živjele, kao što je kod većine naselja u Hercegovini...
Lifestyle / Zabava | 25. 06. 2020. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoravan Morine se nalazi na putu Nevesinje - Kalinovnik. Prosječna nadmorska visina iznosi oko 1600m. Zimi je to surovi kraj s oštrom klimom, a početkom ljeta izgleda kao rascvjetani vrt. Brežuljkasti teren, more trave i cvijeća sa vijugavom cestom.

Piše to Terra Photogenica u opisu svojeg videa koji prikazuje sve ljepote ove hercegovačke visoravni.

Video: Morine - Hercegovački Tibet

Visoravan Morine pruža se 30-ak kilometara od Nevesinja prema Kalinoviku. Na zapadu je planina Crvanj, na sjeverozapadu Visočica, na sjeveroistoku Treskavica, na istoku Zelengora, na jugu ponornica Zalomka. Ka sjeverozapadu je granica Morina vrh Ortorog, rub Crvnja, s druge su strane, prema zapadu, sela Seljani i Kruševljani, u Nevesinjskom polju. Cijele Morine prostiru se na 4700 hektara. Za Austro-Ugarskoj 700 hektara bilo je vlasništvo seljana, a ostalo carsko zemljište. U prosjeku su Morine visoke 1612 metara nad morem. Granica Morina prema sjeverozapadu je vrh Ortorog, rub Crvnja.

Više je teorija o nastanku imena. Jedne nagađaju da je dobila ime po obiteljima koje su ovdje davno živjele, kao što je kod većine naselja u Hercegovini, a prema drugoj da su dobile ime po smrti (od lat. mors, mortis – latinski smrt; campus mortorum-polje smrti), zbog surovih klimatskih uvjeta . Treća teorija je da je naziv Morine od staroslavenske boginje smrti, tame i podzemlja Morane, koja je ljudima donosila smrt.

Još 1475. se u povijesnim vrelima Morine spominje kao pašnjak…

Kopirati
Drag cursor here to close