Gje je (i s) Kim?

Kim Basinger: Uspon i pad jedne filmske dive

Nakon što je 2015. godine Kim Basinger doživjela još jedan veliki neuspjeh, s horor filmom "The 11th Hour", vremena su za nju postala još teža.
Lifestyle / Zabava | 24. 09. 2018. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekada je glumica Kim Basinger bila seks simbol, cijenjena i tražena u branši, a danas je ova dobitnica Oscara ponajviše aktivna u oblasti zaštite životinja.

Kim Basinger je rođena kao treće dijete jednog jazz glazbenika i jedne plivačice koja se u sinkronom plivanju i sama pojavljivala u nekim filmovima. Za Kim je život u show businessu praktično od djetinjstva bio prirodno stanje. Nakon što je pobijedila na nekim natjecanjima najljepših djevojaka, 70-tih godina je Kim otišla u New York, kako bi se bavila poslom modela i privatno studirala glumu.

Kao 23-godišnja ljepotica Kim je 1976. godine otišla u Hollywood, gdje se prvo pojavljivala u serijama "Čarlijevi anđeli" i "Six Million Dollar Man". Pravi uspjeh došao je za ovu fatalnu plavušu s ulogom u Bond filmu "Nikad ne reci nikad", sa Seanom Conneryjem. Toj je ulozi prethodilo objavljivanje njezinih slika u magazinu Playboy za veljaču 1983. godine.

Ipak, ono što ju je učinilo istinskom zvijezdom i seks simbolom bila je uloga u filmu "9 1/2 tjedana" s Mickeyjem Rourkeom.

"Karijeru je započela kao seks simbol i moćni ljudi Hollywooda naprosto joj nisu željeli dodijeliti neku drugu vrstu uloge", kazao je jednom kasting direktor Ed Johnston.

Kako bi se pokušala oduprijeti takvome imidžu u očima producenata, Kim je odbila ulogu u filmu  "Basic Instinct" ("Sirove strasti"), koji je kasnije postao svjetskim hitom i donio neočekivanu slavu Sharon Stone. Iz sličnih razloga Kim Basinger zamalo je odbila i ulogu u filmu "L.A.Confidential", za koju joj je 1998. godine dodijeljena nagrada Oscar (sporedna ženska uloga). Nakon ovog uspjeha njezina je karijera, može se kazati, poprimila silaznu putanju.

Video: 9 1/2 weeks Dance

Uslijedilo je mršavo glumačko vrijeme

Nakon što je 2000. godine s puno očekivanja snimila film "San o Africi", doživjela je fijasko i kod kritičara i u kinima. Film je koštao 50 milijuna dolara, ali su ga kritičari častili izrazima kao što su "dosadan", "pseudo patetičan" i tome slično.

U filmovima "Batman" i "8 Mile", koji doduše pripadaju potpuno različitim fazama njezina života, zabilježila je komercijalne uspjehe. Međutim, kao što je nakon filma "9 1/2 tjedana" stekla titulu svjetskog seks simbola broj jedan, tako je nakon Eminemovog "8 Mile" ponijela imidž majke.

Kim Basinger je jednom izjavila i kako ona nije posebno društvena osoba te kako se još uvijek osobno ne poznaje s onima ''s kojima se trebaš znati", što je ponajviše rezultat njezine stidljivosti. Također, s dvadeset je godina prvi put imala napadaj panike, a anksioznost je od tada ostala prisutna u njezinom životu.

"Zatvorila sam se u kući i svaki dan plakala. Još uvijek patim od tih strahova, ali puno sam radila na tome kako me oni više ne bi paralizirali", kazala je Kim za "Net-A-Porter" prije dvije godine.
Navodno nakon prvog napadaja panike nije izlazila čitavih šest mjeseci.

Nakon rođenja njezine kćerke Ireland Baldwin (1995.), čiji je otac kolega iz branše Alec Baldwin, Kim se u najvećoj mjeri posvetila majčinstvu. Od Baldwina se nakon devetogodišnjeg braka razvela 2002. Ranije je, 80-tih godina, imala još jedan brak, s Ronom Snyderom, koji je u filmskim ekipama radio kao make-up artist.

Nakon što je 2015. godine Kim Basinger doživjela još jedan veliki neuspjeh, s horor filmom "The 11th Hour", vremena su za nju postala još teža.

"Ako Kim Basinger uopće zna glumiti, u ovome filmu ne postoje nikakvi dokazi za to", napisao je zajedljivo Observer.

Kim se u međuvremenu gotovo u potpunosti distancirala od Hollywooda.

"Socijalne mreže su sve promijenile. Ranije je bilo više misterije, a danas svi bez prestanka pokazuju svoju stražnjicu. Nikad nisam bila osoba koja rado dijeli svoj privatni život s javnošću. Sramota kako je u današnje vrijeme film postao otuđen i kako se sustav vrijednosti promijenio", kazala je Kim Basinger.

Ona se kritički osvrnula na izraženu neravnopravnost u filmskoj industriji, gdje naoko sve izgleda lijepo, ali kad se zagrebe ispod površine vide se mnoga uznemirujuća otkrića u ukupnim odnosima.

Danas, 64-godišnja ''baka'' Kim, skupa s Priscillom Presley, najbolje se osjeća kao aktivistica za zaštitu prava životinja, napose u borbi protiv korištenja psećeg mesa u ishrani, što je čest slučaj u nekim azijskim zemljama.

Video: L.A. Confidential (2/10) Movie CLIP
Kopirati
Drag cursor here to close