'Yamaha Yamaso'

Kako je grupa Modern Talking izgubila četrdeset milijuna na prvom hitu

Bohlen je autorska prava za tu pjesmu odmah unovčio. Prodao je sva prava jednom izdavaču gramofonskih ploča za deset tisuća maraka. "Kasnije mi je postalo jasno da sam, glupan, tada izgubio 40 milijuna maraka u jednoj minuti!", rekao je Bohlen
Lifestyle / Zabava | 28. 03. 2019. u 07:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osamdesetih godina prošloga stoljeća Nijemci su imali jednu od najboljih pop scena u Europi. Nemali doprinos tome dali su i hitovi nekadašnje tvornice pop hitova, dueta Modern Talking.

Dieter Bohlen i Thomas Anders bili su članovi Modern Talkinga, a njihv prvi hit "You're my heart, you're my soul" bio je okidač za predstojeću svjetsku slavu i uspješnu karijeru na glazbenoj sceni. Pjesma se pojavila 1984. godine i praktično je na juriš osvojila radijske i TV postaje, ostajući dugo na vrhu ljestvica najpopularnijih pjesama.

Modrn Talking su imali sreću što njihov hit "You're my heart, you're my soul" nije ostao jedan i jedini za sva vremena, što se nemalom broj izvođača dogodilo. Nakon te pjesme lansirali su još dvadeset hitova.

Dieter Bohlen je u svjoj autobiografskoj knjizi "Ništa osim istine" kazao kako je sve počelo posve slučajno, za vrijeme jednog ljetovanja u Pegueri na Mallorci, a inspiraciju za "You're my heart, you're my soul" dobio je kad je iz razglasa iznenada 'zakreštala' pjesma "Precious Little Diamond" grupe Fox The Fox.

Video: Fox The Fox-Precious Little Diamond

Taj flert s Fox The Fox završio je pjesmom "My Love is Gone", ali je Bohlen osjećao kako taj naslov nije dovoljno dobar. Tek kad mu je u glavi blujesnulo "You‘re My Heart, You‘re My Soul", shvatio je kako bi od svega moglo nešto biti.

Dieter Bohlen je već ranije pisao pjesme za Thomasa Andersa, koji je izvodio šlagere, ali nisu imali uspjeha. Stoga je pokušao s njima dvojicom u duetu, kao Modern Talking, i uspjeh je odjednom bio tu pred njima.

Njihova svjetska karijera započela je u hamurškom "Studiju 33".

"Kad je Thomas počeo pjevati 'Deep in my heart, there’s a fire …', priznajem kako ni slutio nisam da imamo svjetski hit. Zato se nisam puno ni trudio oko teksta, napisao sam ga za pola minute. Duže vam treba za brisanje stražnjice.Thomas kao pjevač također je bio u sličnome modusu, za samo pet minuta je to otpjevao i snimka je bila u kutiji", ispričao je Bohlen.

Video: Modern Talking - You

Kao autor teksta i glazbe, on se za tu pjesmu potpisao pseudonimom Steve Benson. Očito je kako tada ni trunke nije vjerovao da će uspjeh doći već s prvom pjesmom Modern Talkinga, posebice ne u tako 'usputnim' uvjetima snimanja.

Ipak, kako ne bi trud bio uzaludan, a snimanje ih je koštalo 1.400 njemačkih maraka, Bohlen je autorska prava za tu pjesmu odmah unovčio. Prodao je sva prava jednom izdavaču gramofonskih ploča za deset tisuća maraka.

"Kasnije mi je postalo jasno da sam, glupan, tada izgubio 40 milijuna maraka u jednoj minuti!", rekao je o toj čudnoj epizodi Bohlen.

Ali, kasnije je umjesto velikog novca za tu pjesmu došla slava. A njihova popularnost, naravno, rezultirala je i velikim bogatstvom.

Video: Modern Talking - Brother Louie (Official Music Video)

Nakon što je "You're my heart, you're my soul" u siječnju 1985. godine postala hit broj jedan u Njemačkoj, u narednih 30 godina slijedilo je još 20 #1-hitova Modern Talkinga.

Ništa manje slavne nisu njihove pjesme "Cheri Cheri Lady" ili "Brother Louie", ali i drugi hitovi Modern Talkinga. Kao duet, njih su dvojica prodali više od 150 milijuna albuma, održali na tisuće koncerata, bili popularni na svim kontinentima.

Njihov prvi hit postao je i anegdotom u jednom radijskom programu, odnosno igra riječi "Yamaha Yamaso" odavno je viralna.

Video: yamaha yamaso
Kopirati
Drag cursor here to close