Suho zlato

Njihove su gramofonske ploče u 2018. postigle najviše cijene na eBayu

Tako je jedna ploča Davida Bowieja "The Next Day" prodana za 2.300 eura. Nakon smrti slavnog glazbenika, nakladnik Ian Shirley ("Rare Record Price Guide") prognozirao je da će Bowiejeve ploče na tržištu uskoro biti zlata vrijedne.
Kultura / Glazba | 14. 03. 2019. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko zadnjih godina svjedočimo simboličnom povratku gramofonskih ploča kao nosača zvuka kojeg preferiraju mnogi 'zagriženi' ljubitelji popularne glazbe.

Vinil se vratio u modu, a neki primjerci rijetkih ploča dosežu uistinu astronomske cijene na tržištu. Ljudi koji su nekad davno slučajno ili namjerno došli u posjed ploča koje su danas tražene, prodajom tog komada plastike preko noći postaju pravi mali bogataši.

Engleski The Sun objavio je podatke o najskupljim pločama koje su 2018. godine prodane putem eBaya. Najčešće su u pitanju limitirana izdanja ili uistinu neke kultne gramofonske ploče.

  / "The Next Day" Davida Bowieja

Tako je jedna ploča Davida Bowieja "The Next Day" prodana za 2.300 eura. Nakon smrti slavnog glazbenika, nakladnik Ian Shirley ("Rare Record Price Guide") prognozirao je da će Bowiejeve ploče na tržištu uskoro biti zlata vrijedne. 

Njegovo se proročanstvo i ostvarilo, a ploča koja je prodana za 2.300 eura izdana je u ograničenom broju primjeraka (samo 50 komada) na plavom vinilu. Ta edicija tiskana je za UNICEF, a navedenu cijenu postigla je gramofonska ploča sa serijskim brojem 29, u originalnom pakiranju - dakako, nekorištena i neotpakirana.

  /Album "Rumours", Fleetwood Mac

Veliku cijenu postigla je i ploča "Rumours" Fleetwood Maca koja je stajala 40 godina u nekom podrumu. Album iz 1977. godine bio je čak 31 tjedan na vrhu Billboard Music Chartsa, a u čast tog uspjeha dotiskano je 250 ploča u specijalnoj ediciji. Jedna od njih prodana je za 1.800 eura.

Jedan primjerak ploče "The Sensual World" pjevačice Kate Bush prodan je za 1.200 eura. Slično kao i kod naprijed spominjanog Davida Bowieja, ovaj njezin album iz 1989. godine urađen je i u ograničenoj ediciji za UNICEF, također na plavom vinilu. Radi usporedbe, u trgovinama se mogu pronaći obične, naknadno tiskane ploče ovog albuma, a stoje tek 20 eura.

  / "The Sensual World", album Kate Bush

Hendrixova ploča "Axis: Bold As Love" prodana je na eBayu za 1.000 eura. Naime, u pitanju je drugi studijski album Jimi Hendrix Experiencea, izišao 1967. godine. Jedna očuvana i nekorištena ploča iz tog izdanja nekome je bila vrijedna tisuću eura.

Inače, kultni časopis Rolling Stones uvrstio je album "Axis: Bold As Love" među 500 najboljih svih vremena. Zašto je taj primjerak bio posebno vrijedan? Radi se o ploči u čijem su omotu bili priloženi svi originalni tekstovi pjesama, a ta edicija izdana je u Velikoj Britaniji.

  / Hendrixova ploča "Axis: Bold As Love"

Album Ozzyja Osbournea "Diary of a Madman" jednome je kolekcionaru također bio vrijedan tisuću eura. I ova ploča postigla je cijenu zahvaljujući naknadnoj mini seriji za UNICEF, kao plava ploča u 50 primjeraka. Ploča sa serijskim brojem 19. prodana je za 1.000 eura.

  / Album Ozzyja Osbournea "Diary of a Madman"

Pink Floyd je sa svojim legendarnim albumom "Dark Side Of The Moon" postigao 'samo' 800 eura na eBayu za jedan primjerak. Ovo je najuspješniji album Pink Floyda i logično je da ga se (i) danas može nabaviti kao izdanje na vinilu, ali po standardnoj cijeni od 20 eura, jer se radi o pločama koje su u novije vrijeme tiskane.

Ploče iz prve edicije (1973.) su pak rijetke i imaju onaj poseban značaj za fanove grupe. Stoga očuvani i neoštećeni primjerci dosežu cijenu do 800 eura po komadu.

  / Legendrna ploča "Dark Side Of The Moon"

Međutim, sve ove ploče i njihove impresivne cijene ne mogu se usporediti s onim što je dosegnula jedna ploča superzvijezde Princea.

Jedan primjerak kanadskog izdanje albuma „The Black Album“ iz 1987. godine prošle je godine putem platforme Discogs prodan za skoro 25.000 eura!

  / Prince,  „The Black Album“ 
Kopirati
Drag cursor here to close