Otkriće

Grof Drakula bio je – vegan?!

Više od 500 godina nakon njegove smrti znanstvenici su proveli analizu nekih njegovih rukom pisanih pisama, otkrivajući intrigantne uvide u njegov život.
Lifestyle / Zabava | 06. 09. 2023. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rumunjski vladar Vlad Cepeš, koji je bio inspiracija za knjige i filmove o krvoločnom vampiru Drakuli, zapravo je bio vegan, tvrde znanstvenici.

Znanstvena analiza pisama rumunjskog vladara iz 15. stoljeća sugerira da je Vlad Cepeš bio vegan, što je iznenađujući preokret u legendi o krvoločnom grofu Drakuli.

Nabijač

Rašireno je vjerovanje da je Drakula, legendarni izmišljeni lik autora Brama Stokera, zapravo Vlad Cepeš (poznat i kao Vlad Nabijač), moćni vlaški vladar, poznat po svojim brutalnim metodama, uključujući nabijanje neprijatelja na drvene koce.

"Vlad Nabijač" vladao je Vlaškom tri puta - između 1448. i svoje smrti.

Više od 500 godina nakon njegove smrti znanstvenici su proveli analizu nekih njegovih rukom pisanih pisama, otkrivajući intrigantne uvide u njegov život.

Krv, znoj, otisci prstiju i tragovi pljuvačke otkrili su sasvim drugu sliku Vlada.

U pismu od 4. kolovoza 1475., upućenom građanima Sibiua, Vlad sebe opisuje kao "princa transalpskih područja" i obavještava stanovnike grada o svom skorom preseljenju u njihovo selo, potpisujući se svojim strašnim imenom "Vlad Drakula".

Molekule iz pisma

Znanstvenici sa Univerziteta u Cataniji krenuli su u jedinstveni poduhvat izvlačeći biomolekule iz ovog stoljećima starog pisma.

Ono što je iznenadilo istraživače bio je nedostatak životinjskih proteina u nalazima, što je bilo vrlo neobično otkriće.

Proteini iz hrane nalaze se samo u biljnoj hrani, istaknuo je Gleb Zilberstein, autor studije.

To otkriće dovelo je do intrigantne hipoteze da je uzor za Stokerovog vampira možda bio vegan, iako je taj izbor prehrane mogao biti vođen nuždom, a ne sklonošću.

  / Drakulino pismo | Foto: Independent

Naime, u 15. stoljeću Europa je imala vrlo hladnu klimu i bilo je vrlo malo hrane. Prema bioarheolozima, aristokrati širom Europe imali su vrlo oskudnu prehranu, a meso se nije jelo često.

Analiza pisama otkrila je i tragove o Vladovom zdravlju.

Izgleda da je patio od rijetkog stanja poznatog kao kemolakrija, zbog kojeg bolesnici plaču krvave suze.

Kopirati
Drag cursor here to close