25. rujna - poseban dan

Današnji datum je kao stvoren za rađanje slavnih ljudi: Tko sve slavi?

Slučaj je htio da je 25. rujna rođeno nekoliko glumačkih zvijezda iz Hollywooda, a ime Michaela Douglasa zasigurno je jedno od najzvučnijih. Rođendan danas slavi i njegova supruga Catherine Zeta-Jones, njihove kolege Will Smith i Heather Locklear...
Lifestyle / Zabava | 25. 09. 2020. u 22:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: HelloMagazine / Glumački par Catherine Zeta Jones i Michael Douglas danas proslavljaju rođendan 

Postoje tako neki dani u kalendaru kad veliki broj poznatih i popularnih ljudi slavi svoj rođendan. Slučaj je htio da je 25. rujna rođeno nekoliko glumačkih zvijezda iz Hollywooda, a ime Michaela Douglasa zasigurno je jedno od najzvučnijih.

Michael Kirk Douglas, američki filmski i televizijski glumac i producent, rođen je 25. rujna 1944. u New Brunswicku, savezna država New Jersey.

Douglas je 1986. osvojio Oscara za ulogu u "Wall Streetu".

Istoga dana rođendan slavi i njegova supruga, glumica Catherine Zeta-Jones. Ona je rođena 25. rujna 1969. godine u Swanseaju u Velikoj Britaniji.

Oscara je dobila 2003. godine za ulogu Velme Kelly u mjuziklu Chicago, u kojem je sve plesne scene odradila sama.

I Superman Christopher Reeve rođen je na današnji dan, 25. rujna 1952. u New Yorku. Godine 1995., nakon pada s konja, postao je kvadriplegičar i ostao prikovan za invalidska kolica do kraja života Preminuo je 10. listopada 2004. godine.

Također i američka glumica Heather Locklear ima danas rođendan. Punim imenom Heather Deen Locklear, rođena je 25. rujna 1961.  u Los Angelesu.

Možda je najpoznatija po ulozi Amande Woodward u filmu Melrose Place, za koju je dobila četiri uzastopne nominacije za Zlatni globus za najbolju glumicu, ali je proboj napravila ulogom  Sammy Jo Carrington u planetarno popularnoj TV-seriji Dinastija.

Willard Carroll Smith Jr. znatno je poznatiji kao Will Smith, glumac i glazbenik, a rođen je 25. rujna 1968. godine u Philadelphiji, Pennsylvania.

Ispekavši zanat u hvaljenoj TV-seriji "Princ iz Bel-Aira", Smith svojim šarmom ubrzo osvaja i na filmskim platnima. Prvi veći komercijalni uspjeh bilježi s filmom Zločesti dečki, a 1996. snima blockbuster Dan nezavisnosti.

Slijede filmovi Državni neprijatelj i Wild Wild West, a za ulogu  Muhammada Alija u filmu Ali, koji je izašao 2001., nominiran je za Oscara.

Video: Top 10 Will Smith Movies

Španjolac Pedro Almodóvar, proslavljeni filmski redatelj, scenarist i producent, zasigurno bi s nabrojanom glumačkom ekipom napravio dobar film, a zajedno bi slavili rođendan na setu.

Pedro Almodóvar Caballero rođen je 25. rujna 1949. godine u španjolskom gradiću Calzada de Calatrava. Dobitnik je Oscara za filmove "Sve o mojoj majci" (najbolji strani film) i "Pričaj s njom" (najbolji originalni scenarij).

Imao je još dvije nominacije za Oscara, a dvostruki je dobitnik i Zlatnog globusa, također za dva spomenuta filma, kao i mnoštva drugih nagrada (BAFTA, Goya, César, Cannes...).

Na današnji dan je rođen i prerano preminuli bh. glumac Žan Marolt (sarajevo, 25. rujna 1964. - Sarajevo 11. srpnja 2009.).

Važnija ostvarenja: Ostavljeni, Dobro uštimani mrtvaci, Lud, zbunjen, normalan, a nagradu za najboljeg mladog glumca Europe dobio je 1997. godine.

Video: Zan Marolt Tribute

Osim slavnih imena iz filmskog svijeta, na današnji dan rođeni su još neki velikani iz svijeta umjetnosti, sporta, znanosti, politike, mode. Spomenut ćemo neke od njih.

Američki nobelovac, književnik William Faulkner,  rođen je 25. rujna 1897. u New Albanyju, Mississippi. Nobelovu nagradu dobio je 1949. godine.

Poznati talijanski modni dizajner Nino Cerruti rođen je 25. rujna 1930. u talijanskoj Bielli.

Karl-Heinz Rummenigge, bivši  njemački nogometaš i reprezentativac, rođen je 25. rujna 1955 u Lippstadtu.

Bio je jedan od najboljih svjetskih napadača 1970-ih i 1980-ih. Najveći dio karijere proveo je u minhenskom Bayernu, s kojim je osvojio dva Kupa europskih prvaka, 1975. i 1976. te Interkontinentalni kup.

Scottie Pippen, legenda NBA košarke, rođen je 25. rujna 1965. godine u Hamburgu, Arkansas.

Scottie Maurice Pippen u svojoj je NBA karijeri igrao je za Chicago Bullse, Houston Rocketse i Portland Trail Blazerse. Izabran je u 1. krugu NBA drafta 1987. godine. Vrhunac karijere doživio je u Bullsima zajedno s Michaelom Jordanom.

Video: Best Of Scottie Pippen Early Career Highlights
Kopirati
Drag cursor here to close