Upoznajte Opću planinarsku školu

Šetka: Nemoguće je istovremeno hodati šumom i biti loše volje

Očekuje se veliki interes za 17. po redu Opću planinarsku školu koja je pokrenuta 2008. s ciljem promocije planinarenja te je svake godine privlačila sve više članova
Lifestyle / Zabava | 05. 04. 2024. u 10:05 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proljeće je stiglo, vikend pred nama topao i sunčan, boravak vani je imperativ, a pored toga što će Mostarce privući terase kafića, nemali broj sugrađana će se zaputiti i u visine, na planine.

Kako nam otkriva Anela Šetka, planinarka s 9 godina iskustva, ujedno članica HPD Prenj 1933 i Stanice planinarskih vodiča Mostar, sve je više zainteresiranih za planinarenje.

Stoga i ove godine očekuju velik interes za Opću planinarsku školu, 17. po redu, koja je daleke 2008. godine pokrenuta s velikim entuzijazmom i ciljem promocije samog planinarenja, a koja je svake godine privlačila sve veći broj članova.

Foto: HPD Prenj 1933 / Polaznici XVI Opće planinarske škole HPD Prenj 1933. Mostar 

"Moram spomenuti kolege Mandića i Skaramucu, koji su pokrenuli cijelu ideju prvih škola", kazala je Šetka.

Tradicija je nastavljena svih ovih godina, do dan danas, i u tim školama svake godine se povećava broj članova i sve je veća zainteresiranost za upoznavanje s planinama i planinarenjem.

Ova činjenica ne čudi, s obzirom na posredstvo medija i društvenih mreža, na kojima možete vidjeti planinarske prizore koji zaista oduzimaju dah.

Planinari vole reći: "Nemoguće je istovremeno hodati šumom i biti loše volje." I zaista, benefiti planinarenja ogledaju se ne samo na fizičkoj spremnosti i boljem zdravlju zahvaljujući kretanju, nego i u boljem psihičkom i duhovnom stanju.

"Prednosti planinarenja nisu samo fizičke, nego i mentalne. Planinarenjem zaista pomičete sve svoje granice. Mijenjate svoje perspektive i viđenje samog života. Taj beskrajni otvoreni prostor planina oko vas zaista vam daje mogućnost da shvatite kako možete puno toga u životu i da nema toliko zidova i barijera koje si sami stvaramo. S planine se vratite puni snage, iako ste fizički vjerojatno umorni, puni ste mentalne snage za obavljati sve svoje svakodnevne obveze", ističe Šetka te sve zainteresirane poziva da se pridruže XVII. Općoj planinarskoj školi.

Detalji se mogu pronaći na službenoj stranici HPD Prenj 1933. Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close